Gelmiş geçmiş tüm değerleri yaratan emek ve emekçilerin mücadele dayanışma günü 1 Mayıs 2024 dünyanın yüzlerce alanlarında kutlandı. Kutlamaların küçük mekânlardan biri de Ayvalık idi.
1 Mayıs yılın bir günü olmasına rağmen, onun anlamı günün çok ötesindedir.
1 Mayıs kimine göre işçi bayramı, kimine göre özellikle kemalist ideolojiye göre yıllarca “bahar bayramı” olarak hafızalara kayıt edildi.
Evet, emeği en yüce değer olarak görenlerin mücadele günü;
“1881 yılında yarım milyon işçiyi temsilen kurulan Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonu “8 saatlik iş günü” mücadelesini ülke geneline yaymak ve işçilerin kararlılıklarını göstermek amacıyla mücadeleyi yükseltti… ABD’nin Şikago kentinde 40 bin tekstil işçisinin gerçekleştirdiği eylem kanla bastırıldı. Aynı kentte, bir fabrikada 8 saatlik işgünü için greve çıkan 1400 işçi işten atıldı. Aynı tarihlerde greve çıkanlara ateş açıldı ve 4 işçi yaşamını yitirdi.”
İşte bu kavga zaman içinde dünyaya yayıldı. 1 Mayıslar emeğin kurtuluşu sosyalizm ile daha fazla değer buldu.
Günümüzde; dünyanın büyük küçük mekânlarında binler, on binler ve milyonlarca emekçi meydanlarda emeğin eşitliği – özgürlüğü ve kurtuluşu için haykırışlarını yükseltiler. Farklı zamanlarda farklı talepleri öne çıkardılar.
Ayvalık’ta bine yakın emekçi, farklı siyasi grup ve partilerin bayrakları altında Öğretmenler Evi önünde başlayan yürüyüş Atatürk Bulvarı’ndan Ayvalık Meydanı’nda yapılan mitingde çekilen halaylar ve birlikte söylenen türkülerle bayram havasında sonuçlandı.
Yürüyüş ve Miting “Ayvalık Demokrasi Platformu” tarafından örgütlenmiş, katılımda yer alan Eğitim Sen, Belediye İşçileri Sendikası, Ayvalık Tiyatrosu Emekçileri, KESK bağlı (BES -Büro İşçileri Sendikası-), Ayvalık Kadın İnisiyatifi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Pir Sultan Kültür Derneği Ayvalık Şubesinin yanı sıra CHP-DEM-TİP-EMEKM Partisi ve TKP vb. örgütler vardı.
Taşınan pankartlarda öne çıkanlara gelince;
“Emeğin ve Özgürlüğün Ülkesini Kurmak için Geliyoruz”, “Yaşasın 1 Mayıs! Biji 1 Gulan”, “Eşit İşe Eşit Ücret”- “Savaşa Değil Kadınlara Bütçe”, “Cinsiyetçi Eğitime Hayır!”, “İş Aş Barış” , “Eşit Özgür Onurlu Yaşam” , “Ev İşin Bırak Dünya Dursun” , “Senin Bi Halt Edeceğin Yok Enişte” , “Başrol Dayanışmanın” , “Kendine Gelmek İçin Tiyatroya Git” , İş Adalet Özgürlük”
Miting alanında yapılan konuşmalar, esas olarak mevcut AKP/MHP iktidarına karşı söylemlerde yoğunlaşıyordu. Mitingin olumlu yanlarından biri, hayatını kaybetmiş devrimcilerin saygı ile anılması için yapılan saygı duruşuydu. Mitingin olumsuz yanlarından biri işçilerin marşı dururken İstiklâl marşının okunmasıydı. Kemalist ideolojinin etkisinden bu 1 Mayıs gösterisi de kurtulamamıştı. Elbette katılımcıların kaçı CHP tek partili iktidar olduğu 1925 yılında çıkarılan Takrir-i Sükûn Kanunu ile 1 Mayıs kutlamaların yasaklandığı biliyordu ki? Katılımcılardan kaç kişi; 1935 yılına kadar kutlanması yasak olan 1 Mayıs’ın, 1935 yılından itibaren “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller” kanunuyla “Bahar ve Çiçek Bayramı” ilan edilmiş olmasından haberdardı?
Bugün İstanbul Taksim’de kutlanması yasak olan 1 Mayıs Türkiye’nin ve dünyanın yüzlerce şehir ve kasabasında kutlandı ve kutlanmaya devam edecek. İşçi sınıfı iktidara geldiğinde, emeğin kurtuluşu gerçek olduğunda da kutlanmaya devam edecektir.
Bugün sembol alanlardan birinde, İstanbul Taksim Meydanında emekçilerin dayanışma ve mücadele gününü yasaklayanların göstermelik “kutlama mesajları” veren Recep Tayyip Erdoğan ve onun yandaşlarının ikiyüzlülüğünün pratikte dışavurumundan başka bir şey olmadığının altını çizerek diyoruz ki:
*1 Mayıs emeğin kurtuluş kavgasının sembol günüdür!
*1 Mayıs emeğin Sosyalizm ile değer bulunduğu bir gündür!
*1 Mayıs burjuva siyasetçilerinin sahtekârlıklarının da gün yüzüne çıktığı ve çıkacağı bir gündür!
Yaşasın 1 Mayıs emeğin dayanışma ve kavga günü!
01.05.2024
Ayvalık/YDİ Çağrı okuru