8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Adana’da da emekçi kadınların sömürüye, şiddete, homofobiye, transfobiye ve kadın cinayetlerine karşı çeşitli kadın örgütlerinin katılımıyla kutlandı.
8 Mart günü gece yürüyüşüyle başlatılan kadın eylemlerine, daha önceki yıllarda olduğu gibi yine feministler damga vurdu. Adana Gülbahçesi önünde toplanan kadınlar döviz ve sloganlar eşliğinde uzun bir yürüyüş gerçekleştirerek 9 Mart günü yapılması planlanan miting için bütün kadınlara çağrıda bulundular. Yürüyüş boyunca sloganlar eşliğinde birçok kez oturma eylemi de yapan kadınlar taleplerini de yineleyerek “Her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde olduğu gibi bu 8 Mart’ta da tüm coşkumuzla, neşemizle ve feminist isyanımızla sokaklardayız. Sokaklar, caddeler, geceler bizim. Bugün burada kadın cinayetlerine, erkek-devlet şiddetine, yoksulluğa, savaşa, ekolojik yıkıma, gericiliğe ve siyasal İslam rejiminin hayatlarımıza olan karanlık müdahalesine karşı yeniden hayatlarımız için bir aradayız. Omuz omuzayız.” denildi.
Yürüyüşün ardından Atatürk Parkı önüne gelen kadınlar, basın metnini okuyarak sloganlar ve türkülerle halaya durdular.
“Hayatlarımız ve haklarımız bizim”
9 Mart günü Adana Kadın Platformunun örgütlediği yürüyüş için Kasım Gülek Köprüsü üzerinde toplanan çeşitli kesimlerden kadınlar pankartları ve dövizleri ile birlikte yürüyerek Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya geldiler. Mitinge DEM Parti Milletvekilleri Perihan Koca ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, Yerel Yönetimlerde Kadın Belediye Başkan adayları da katıldılar.
Yoğun yağmura rağmen gerçekleşen miting boyunca kadınların, LGBTİ+’ların yaşadıkları baskı ve sömürü politikaları protesto edildi, kadın cinayetlerinin politik olduğu ve kadınların örgütlü mücadelelerinin önemi vurgulandığı. Kadınlar adına yapılan konuşmalarda;
“Dünyanın birçok yerinde sağ-muhafazakarlığın yükselişiyle kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik şiddet ve nefret politikaları her geçen gün artmaya devam ediyor. Toplumsal cinsiyet karşıtlığı üzerinden şekillenen bu hareketler bir yandan doğrudan varoluşlarımızı hedef alırken, bir yandan da kadınları kutsal aile içerisine hapsediyor. Türkiye’de de bu sağ popülist söylemleri üreten AKP-MHP iktidarı ve yancıları Yeniden Refah Partisi ile HÜDAPAR, her geçen gün kadınları ve Lubunyaları hedef alan açıklamalarla karşımızda. Kadınları ev içi ücretsiz emek, kutsal aile ve annelik üzerinden evlere hapsetmeye çalışan AKP-MHP ittifakı, İstanbul Sözleşmesinin de feshedilmesinin ardından 6284 Sayılı Kanun’a saldırılarını sürdürüyor. Dişimizle tırnağımızla kazandığımız haklarımızı ataerkiye teslim etmeye niyetimiz yok!” denildi .
Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen bölgede yaşanan sorunların hala devam ettiği ve depremzede kadınların sorunlarının katlanarak büyüdüğü söylenerek “unutmak yok! Affetmek yok! Helalleşmek yok!” sloganları atıldı.
Yine yapılan konuşmalar içinde kadınların talepleri de tekrar gündeme getirildi. Kadınlar başlıca taleplerini şöyle sıraladı:
“Sevgili Kadınlar, Değerli Basın Emekçileri
Her fırsatta dile getirdiğimiz taleplerimizi bir kez daha sizlerle paylaşıyoruz.
- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir şekilde uygulansın.
- Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi, ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesi uygulansın.
- Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlansın.
- Çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi DERHAL SAĞLANSIN.
- Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşleri açılsın.
- 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılsın.
- Kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler yapılması için, Kadın Bakanlığı kurulsun.
Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Evde, işte, tarlada emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutluyoruz.
Yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi; yaşasın kadın dayanışması!
Jın jiyan azadî!”
9 Mart 2024
Yeni Kadın Dünyası/Adana