İşçi ve Emekçi Kadınların Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Gününde Adana’daki emekçi kadınlar da alanlarda yerini aldı.
Birçok kentte gerçekleştirilen 8 Mart etkinlikleri kapsamında, Adana Kadın Platformu’nun öncülüğünde bir araya gelen kadınlar hazırladıkları pankart ve dövizlerle mücadeleye devam dediler. Çeşitli kadın örgütleri ve LGBTİ+’ların da aralarında yer aldığı mitingde katılımcılar sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde halaylar çekerek tüm ezilen kadınlara dayanışma çağrısında bulundular.
Her yıl yasaklanan LGBTİ+’ların onur yürüyüşü ve gökkuşağı renklerinin ‘toplum ahlakını bozduğu gerekçesiyle’ toplantı ve mitinglerde yasaklanmasının benzer bir örneği daha yaşandı. Toplanma alanına gelen LGBTİ+’lar tekrar aynı homofobik yasaklarla karşılaştı. Güvenlik güçleri yasak olması gerekçesiyle gökkuşağı bayraklarının mitinge alınmayacağını söyleyerek LGBTİ+’lar yine yok sayılmaya ve cinsiyet kalıplarına sokulmaya çalışıldı. Bunun üzerine kadınlar bir süre oturma eylemine geçerek bu uygulamayı protesto ettiler. Gökkuşağı bayrakları miting alanına alıncaya kadar yerlerinden ayrılmayacağını söyleyen kadınlar, bir süre sonra polislerle yapılan görüşmeler sonucunda gökkuşağı bayraklarını alana sokabildiler.
Gündemde sürekli yerini koruyan yoksulluk ve ekonomik krizlerin altında en çok emekçi kadınların ezildiği ve fabrika ve işyerlerinde çalıştırılan kadınların düşük ücret, taciz ve mobbinge maruz kaldığı duyurularak kapitalizmin yarattığı bütün eşitsizliklere karşı kadın mücadelesinin önemine dikkat çekildi.
Yakın zamanda çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grev kararı alan Seyhan Belediyesinde çalışan kadın işçiler de alandaydı. Fakat CHP yöneticilerinin ve CHP’li belediyenin çeşitli oyunlarıyla “şimdilik susturulan” işçilerin haklarını alana kadar direnişlerine omuz verileceği söylendi. Kararın karşısında duran ve grev kırıcılığı yapmaya çalışanlarında karşısında olacağı açıklandı.
Kadın düşmanı politikalardan vazgeçmeyen devletin son olarak İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesinin üzerine yeni düzenlemeler ile de kadınların ve çocukların haklarının parça parça ortadan kaldırılacağı üzerinde de duruldu. Özellikle Nafaka hakkının kesilmesi, boşanmayı erkeğin rızasına bırakılması ve kadının ise “kutsal aile” sarmalına hapsolması yeni getirilecek bu yasalarla yapılmak istenmekte. Buna karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini duyuran kadınlar sloganlarla hakları için mücadele edeceklerini de haykırdı.
Emperyalistlerin Ukrayna üzerinde kurduğu haksız savaşın sonuçları olarak zorunlu göçe maruz kalan kadınların ve çocukların sürekli karşılaştığı cinsel, fiziksel ve psikolojik saldırıların son bulması için mücadele çağrısında bulunuldu.
Erkek egemen sistemin tüm dayatmalarına rağmen mücadele alanlarında var olmayı sürdüreceklerini söyleyen kadınlar: geceleri, sokakları ve dünyanın tamamının bizim oluncaya dek her yerde haklarımızı ve özgürlüğümüzü kazanıncaya dek haykırılan seslere ses olmaya devam edeceklerini söyledi. Bir dizi talepleri de söyleyen kadınlar halay ve sloganlar eşliğinde mitinge son verdi.
Yeni Kadın Dünyası/Adana
06.03.2022