12 Ekim 2021’de, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal işkolunda faaliyet gösteren sendikalar arasında 2021-2023 dönemi için geçerli olacak Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı. Şimdiye kadar iki görüşme gerçekleştirildi.
12 Ekim’de, Türk Metal ile Birleşik Metal İş’in MESS ile yaptığı ilk görüşmede 12 madde üzerinde anlaşıldı. Bu maddelerin bir kısmı usule ilişkin maddeler iken, diğer bir bölümü sendikaların MESS ile daha önceki sözleşmelerde de üzerine anlaştığı maddelerdi.
12 Ekim toplantısında MESS ayrıca sözleşme süresini üç yıla çıkarmayı teklif etti. Bu teklif hem Türk Metal Sendikası, hem de Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından reddedildi.
MESS son yıllarda yapılan TİS görüşmelerinde bu talebi istisnasız gündeme getiriyor. Bu teklifin sözleşmeye girmesi, metal işçileri açısından önemli bir kayıp olacaktır.
İki yıllık sözleşmenin üç yıla çıkarılması, işçi ücretlerinin gerçek enflasyon karşısında her geçen gün eridiği, alım gücünün giderek düştüğü bir durumda, üç yıllık sözleşme metal işçileri için yoksulluğun daha da artması anlamına gelecektir. MESS’in bu talebi şimdiye kadar kabul ettirememesinde metal işçilerinin bu hak gaspına karşı kararlı duruşu önemli bir rol oynuyor. Fakat görünen o ki MESS bu talepten vazgeçmek istemiyor.
Önümüzdeki dönem sözleşme süresinin ne kadar olacağı metal işçilerinin mücadelesine bağlı olacaktır.
Birleşik Metal İş’in toplantıda gündeme getirdiği taleplerden biri, sözleşmeden daha fazla işçinin yararlanmasını öngören, özellikle kapsam dışı olarak görülen beyaz yakalıların da sözleşmeden faydalanabilmesi MESS tarafından kabul edilmedi. Teklifin görüşülmesi bir sonraki toplantıya ertelendi.
12 Ekim’deki birinci görüşmeye Türk Metal Sendikası, Şube ve Genel Merkez olmak üzere sadece yönetici ve başkanlar düzeyinde katılırken, Birleşik Metal İş, yöneticilerin yanı sıra, görüşmeye MESS’e bağlı işyerlerindeki işyeri temsilcileri ile katıldı.
Birleşik Metal İş Sendikası MESS görüşmelerinde işyeri temsilcilerinin, özellikle baş temsilcilerin katılımını önemsiyor. Bunu olumlu olarak değerlendiriyoruz.
İşçilerin fabrikalardaki doğrudan temsilcileri olan işyeri temsilcilerinin sözleşme görüşmelerine katılmaları ve alınan kararları işçilerle tartışmaları; eylem planlarının ortaya konulması ve yürütülecek mücadelenin belirlenmesi açısından önemlidir.
İşçilerin TİS görüşmelerinde hiçbir şekilde temsil edilmediği, doğrudan katılımına izin verilmediği durumda bugünkü sendikaların anti-demokratik, uzlaşmacı yapısını da gözönünde bulundurduğumuzda sendika bürokrasisinin “uygun” gördüğü, çoğu durumda işçilerin kabul etmediği sözleşmeler gündeme geliyor.
Elbette işçi temsilcilerin katıldığı TİS görüşmelerinde de belirleyici olan işçiler değil, son tahlilde sendika bürokrasisi oluyor. Fakat buna rağmen işyeri temsilcilerinin de katıldığı bir TİS toplantısında sendika bürokrasisi rahat davranamayacak, işçinin baskısını üzerinde hissedecektir. Bu elbette sözleşmenin sonuçlarına etki edecektir.
Sendikaların MESS ile yaptığı ikinci görüşme 26 Ekim’de gerçekleştirildi.
Türk Metal’in verdiği bilgiye göre toplantıda görüşülen 15 maddenin 13’ü sendikanın sunduğu şekilde kabul edilirken “Kıdem Tazminatı” ile “İhbar Müddeti ve Tazminatı”nı düzenleyen maddelerle ilgili olarak MESS’in sunduğu karşı teklif kabul edilmediğinden bu iki madde bir sonraki toplantıya ertelendi.
Birleşik Metal ise 26 Ekim’de yapılan toplantıda görüşülen 15 madenin 11’inde anlaşmaya varıldığını, diğer 4 maddede ise anlaşma sağlanamaması nedeniyle bir sonraki toplantıya ertelendiği bilgisini paylaştı.
Ertelenen 4 madde ihbar ve kıdem tazminatı ile ilgili maddeler. MESS, ihbar ve kıdem tazminatının, yasada olan sürelerden daha fazla olan işyerlerinde bu süreleri 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren yasa seviyesine çekmek istiyor. Bu teklif de, kazanılmış hakların geriye götürülmesi anlamına geliyor.
MESS ile sendikalar arasında üçüncü TİS toplantısı 9 Kasım’da gerçekleştirilecek.
Görüşmeler bir süre daha devam edecek, özellikle parasal konularda anlaşma sağlanamaması üzerine görüşmeler sona erdirilecek ve bizlere bağımsız diye yutturulmaya çalışılan Yüksek Hakem Kurulu vs. gibi sermayenin çıkarlarını korumak için oluşturulmuş kurumlar devreye sokulacaktır.
Şimdiye kadar yapılan MESS-TİS görüşmelerinde masa başında herhangi bir sözleşme imzalanmadı. İmzalanması da mümkün değildir. Bu sefer de öyle olacaktır.
Bu bilinçle metal işçilerinin şimdiden mücadeleye hazırlanması, mücadele ve grev komitelerini oluşturması ve bu komiteler öncülüğünde mücadeleye atılması son derece önemlidir.
Bırakalım yeni hakların elde edilmesini, kazanılmış haklara yönelik saldırıların gündemde olduğu yerde, ancak güçlü ve kararlı bir mücadele bu saldırıları geri püskürtebilir.
Metal İşçilerinin mücadelesi hepimizin mücadelesidir!
Yaşasın Sınıf Dayanışması!
Ekim 2021