Son dönemde işçilerin hak alma eylemlerinde bir artış yaşanıyor.
Yükselen enflasyon, her şeye yapılan zamlar sonucunda ücretleri eriyen, yoksullaşan işçiler kendilerine yapılan, yapılmak istenen sefalet zammını kabul etmiyor, iş durduruyor, eylemler yapıyor.
Yer yer işçilerin direnişleri başarıya ulaşıyor, işçiler kazanım elde diyorlar.
İşçilerin direnişi Brech’in ünlü sözünü “Mücadele eden kazanabilir, mücadele etmeyen baştan kaybetmiştir!” doğruluyor.
İşte bu direnişlerden bir demet:
YURTİÇİ KARGO
1 Şubat Salı günü Yurtiçi Kargo çalışanları yüzde 17 zamma ve sözleşme fesihlerine karşı, İstanbul Pendik’te bulunan Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Yurtiçi Kargo Çalışanları’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda talepler şöyle sıralandı:
“Kontak kapadık, haklarımızı almak için Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önüne gidiyoruz. 1. %40 zam yapılsın. 2. Dağıtılacak parça sayıları artırılsın. 3. Sözleşme fesihleri iptal edilsin, hiçbir çalışma arkadaşımızın sözleşmesi fesh edilmesin.”
Yurtiçi Kargo işçilerinin eylemleri ikinci gününde devam ediyor.
YEMEKSEPETİ BANABİ
1 Şubat Salı günü Yemeksepeti Banabi işçileri İstanbul Şişli’de şirketin genel merkezi önünde ve İzmir Alsancak’ta bulunan Banabi Yemeksepeti binası önünde toplandı. İşçiler düşük ücret ve esnaf kurye dayatmasına karşı kontak kapatıp eylem yaptı.
Yemeksepeti’nin Türkiye’nin ilk ve en büyük yemek sipariş sitesi olduğunu söyleyen işçiler eriyen ücretlerine karşı Yemeksepeti’nin düşük zam teklif ettiğini, esnaf kurye modeline geçmeye zorlayarak işçileri güvencesiz ve sendikasız çalışmaya ittiğini söyledi.
İşçilerin üyesi olduğu Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nın (TÜMTİS) çağrısıyla yapılan eylemlerde işçilerin talepleri şöyle sıralandı:
“Sendikamızın, çoğunluğu sağladığına ilişkin Bakanlık tespit kararına itirazınızı geri çekin!
İşçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkını tanıyın!
Düşük ücret dayatmalarına ve esnaf kurye dayatmalarına derhal son verin!”
2 Şubat’ta Nakliyat-İş Sendikası’nın çağrısıyla İstanbul, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere çeşitli illerde kontak kapatan Yemeksepeti Banabi kuryeleri ve depo çalışanları, yüzde 17’lik sefalet zam teklifini protesto eylemleri yapıyor.
ALPİN ÇORAP
İstanbul Beylikdüzü’nde kurulu Alpin Çorap’ta patronun düşük zam dayatmasını kabul etmeyen, 1 ve Şubat’ta 3 vardiyada üretimi durduran Alpin Çorap işçileri kazandı.
Patron temsilcisi ile yapılan görüşme sonrasında tüm işçilere 2500 lira zam yapıldı. Görüşmede, eyleme katılan işçilerin işten atılmayacaklarına dair garanti de alındı.
Deriteks’in örgütlenme çalışması yürüttüğü Alpin Çorap’ta, işçilerin üretimi durdurması kazanım getirdi.
Direniş kazandırır!
BAKIRKÖY BELEDİYE İŞÇİLERİ GREVİ
Bakırköy Belediyesi’nde çalışan 360 işçiden 290 işçi uzatılan sözleşme süreçlerinin sonunda Bakırköy Belediyesi yönetimi tarafından yüzde sıfır zam teklif edilince 25 Ekim’de greve çıkmıştı.
Grevin 95. gününde, sendika ile belediye yönetimi arasında sözlü olarak mutabakata varıldığı bilgisi medyaya yansıdı.
Grevin 100. günü olan 1 Şubat’ta belediye yönetimi ile Belediye-İş Sendikası arasında anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre 2020 yılı için yüzde 6, 2021 yılı için yüzde 8, 2022 için ise yüzde 11 zam alındı.
İşçiler enflasyon oranında zam, artı yüzde 5 refah payı, tiyatro biriminde çalışan işçilere iş güvencesi, sosyal hakların yapılacak zam oranında iyileştirilmesi ve geriye dönük hak edişlerin ödenmesini, işten atılan işçilerin işe geri alınmasını talep etmişti.
Yapılan anlaşmada işçilerin taleplerinin hiçbirisi karşılanmadı.
BEL KARPER
Bel Karper fabrikasında 260 gün süren grev, Tek Gıda-İş Sendikası ile patron arasında Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması ile sona erdi. Tek Gıda-İş Sendikası, TİS’nin imzalandığını grevin sona erdiğini duyurdu.
“Bel Karper Türkiye Fabrikası’nda yaklaşık 6 yıllık bir örgütlenme ve yargı mücadelesi sonrası başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine sendikamız tarafından grev kararı alınmış ve uygulanmaya konulmuştu. 260 gün boyunca devam eden grev, tarafların özverili ve anlayışlı yaklaşımıyla anlaşma ile sonuçlandı. Bel Karper işçisinin sendikalı ve örgütlü olmasının yanında ekonomik anlamda önemli kazanımlar ile sonuçlanan bu toplu iş sözleşmesi yeni bir dönemin başlangıcıdır.”
Tek Gıda-İş Sendikası, Fransız gıda firması Bel Karper’in Tekirdağ’daki fabrikasında çoğunluk sağlayarak yetki almış, ancak Bel Karper toplu iş sözleşmesi için masaya oturma yerine sendika temsilcisini ve bazı işçileri Kod-29 ile işten atmıştı. İşçiler, 17 Mayıs 2021’de alınan kararla greve çıkmıştı.
SCOTTY
Scotty esnaf kuryeleri patronun yüzde 22’lik zam teklifini kabul etmiyor. Patronun zam teklifinin enflasyonun altında olduğunu belirten Scotty kuryeleri yüzde 40 oranında zam talebiyle kontak kapattı. İşçiler, Scotty’nin İstanbul Kağıthane’deki genel merkezi önünde 31 Ocak’ta eylem yaptı.
Üç işçi temsilcisinin şirketle yaptığı görüşmede şirket %22 sefalet zammı ısrarını sürdürdü. Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Umut Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu görüşme sonrasında açıklama yaptı.
HEPSİJET
Hepsiburada.com’un kargo dağıtım ağı HepsiJet’te çalışan kuryeler, patronun 1 liralık zam teklifine karşı kontak kapattı.
Paket başına yapılan 1 lira zamma tepki gösteren kuryeler Mecidiyeköy Trump AVM’de bulunan Hepsiburada genel merkezi önünde 29 Ocak’ta basın açıklaması yaptı. 1 liralık zamma tepki gösteren kurye çalışanları şirket önüne 1 lira bıraktı.
Şirket yöneticileri ile görüşmek isteyen işçilerin talebi kabul edilmedi.
HepsiJet’te çalışan işçiler, herkesle yeni 1 yıllık sözleşme,12.500 liralık sabit ücret ve atılan işçiler geri alınmasını istiyor.
BBC GREVİ
BC İstanbul bürosunda çalışan gazeteciler 9 Ağustos 2021 tarihinde başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlamaması üzerine 14 Ocak’ta greve çıkmıştı.
BBC İstanbul bürosu çalışanı gazeteciler, 28 Ocak’ta yaptıkları açıklamada grevin sona erdiğini ve kazandıklarını açıkladı.
İmzalanan TİS ile gazeteciler “Yıllık bazda ücretlerine toplam yüzde 32 zam, Aileleri kapsayan özel sağlık sigortası,
Günlük brüt 60 TL yemek desteği, Brüt 1200 TL gözlük yardımı” kazanımları elde etti.
FARPLAS OTOMOTİV
Gebze Farplas Otomotiv Fabrikasında çalışan yaklaşık iki bin işçi kölece çalışma koşullarına karşı 22 Ocak’ta iş bıraktı.
Taleplerinin ikisini patrona kabul ettiren işçiler, patronun diğer talepleri için bir hafta süre istemesi üzerine eylemlerini sonlandırarak Birleşik Metal İşçileri Sendikasında örgütlenmeye başladı.
Farplas patronu işçilere verdiği sözleri tutmadı. 150 işçiyi tazminatsız işten attı. 25 Ocak’ta çeşitli bölümlerden işçilere, çağrıldıkları bir otelde taşeron firmaların avukatları tarafından işten çıkış tebligatları yapıldı.
Farplas patronu fabrikayı taşeron şirketlere bölerek, bu şirketleri de farklı işkollarında göstererek işçilerin sendikalaşmasını bugüne kadar önlemeyi başardı. Şimdi de işten atmalarla işçilerin sendikalaşmasını önlemeye çalışıyor.
31 Ocak’ta işçiler işten atılan işçilerin geri alınması, sendika haklarının tanınması talebiyle fabrikayı işgal etti. Sabah saat 07.00’de fabrikaya giren polis işçilere müdahale etti.
Polisin biber gazlı saldırısı sonucunda, 106’sı fabrika işçisi ve sendikacı, 2’si ise desteğe gelen DGD-SEN yöneticileri olmak üzere toplam 108 kişi gözaltına alındı.
Birleşik Metal Farplas’da çoğunluğu sağladı.
İşten atılan sendika üyesi işçiler fabrika önünde direnişe başladı.
Farplas’ta işten atılan işçilerin işe geri dönme, sendikal hakların tanınması mücadelesi sürüyor.
Sendikalaşmak haktır!
Farplas’ta işçilerin sendikalaşma mücadelesi mutlaka başarıya ulaşacaktır…
TRENDYOL
Trendyol’da çalışan yüzlerce araçlı kurye, ücretlerine yapılan yüzde 11 sefalet zammını kabul etmedi, iş bıraktı, direndi ve çeşitli illerde eylemler düzenledi. İşçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı.
İşçiler 26 Ocak’ta Trendyol’un üst düzey yetkilileriyle taleplerini görüşmek için şirketin İstanbul Maslak’taki genel merkezi önünde toplandı.
Trendyol yöneticileri ile işçilerin seçtiği temsilciler arasında yapılan görüşmede; sabit maaşlara yapılması planlanan yüzde 11’lik zam oranı yüzde 38,8’e yükseltildi.
İşçiler kararı, “Yüzde 11’lik zammı bize dayatanlara mücadelemizle karşı koyduk, Yüzde 38.8 zam aldık. Tüm Trendyol çalışanı kardeşlerimize hayırlı, tüm işçi ve emekçilere örnek olsun” ifadeleriyle duyurdu.
Anlaşmaya göre bir araçlı kuryenin hakedişi aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olacak. Ayrıca hiçbir işçinin eyleme katıldığı için sözleşmesinin sonlandırılmayacağı konusunda garanti verildi.
DİVRİĞİ MADEN İŞÇİLERİ
17 Ocak’ta Sivas Divriği’de demir madeninde çalışan yaklaşık 700 işçinin direnişi 3. günün ardından kazanımla sonuçlandı.
İşçilerin iş durdurma ve direnişi, taleplerinin büyük ölçüde kabul edilmesinin ardından sona erdi.
İşçiler 21 Ocak Cuma günü yeniden işbaşı yaptı.
Maden patronu Çiftay firmasının yüzde 51 oranındaki zammını kabul etmeyen işçiler bu zammın üzerine 1000 TL de seyyanen zam istiyorlardı.
Üç günlük iş durdurma eyleminin ardından işçiler, yüzde 51 zamma ilave olarak banka promosyonu, yemek ve yakacak farkı olarak her ay 750 TL alacak. 1000 TL’lik ücret zammı ise 250 TL olarak belirlendi. Böylece en düşük maaş 5 bin 250 TL olurken, yeraltında çalışan işçilerin maaşı 7 bin 300 TL’ye yükseldi.
İşçiler direnişle elde ettikleri bu haklardan memnun.
İşçiler direnişin kazanımla sonuçlanmasını, ortak mücadelenin kararlılığına ve dayanışmaya bağlıyorlar.
İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!
2 Şubat 2022