Pazar günü yapılan yürüyüş ve ardından gerçekleştirilen açılıştan sonra bugün, konferansın birinci gününde atölye çalışmaları başladı. İki tam gün olarak zaman ayrılan toplam 27 farklı atölye konusu bulunuyor.
- Biz Yeni Kadın Dünyası olarak işçi kadınların mücadelesi ve sendikalarda faaliyet konulu atölyede bir sunum yaptık. Kuzey Kürdistan Türkiye’deki sendikaların erkek egemen yapıları, kadınların işyerinde ve sendikalarda örgütlenmesinin önündeki engelleri anlattık. Acil mücadele taleplerimizin hangileri olduğu ve kadınların mücadelesinde hangi yol ve yöntemlerin izlenmesi gerektiğini anlattık.
- Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası (TOMİS)’ten bir genç eylemci kadın arkadaş, sendika ve işletme bazında sınıf mücadele deneyimlerinden örnekler verdi. Özelde pandemi döneminde, patronların işçileri işte çıkarmanın yolu olarak „Kod 29“a başvurduklarını ve bizzat kendisinin de bundan nasibini aldığını anlattı.“ Kod 29“ işyerinde „ahlaksızlık“ yapıldığı gerekçesiyle işten çıkartmanın patronlar lehine en kolay yolu. Bu şekilde işten atılanın tazminat alma imkanı da ortadan kalkıyor… Ayrıca kod 29’la mimlendiğinde başka bir işyerinde işe alınması da engellenmiş oluyor. Sunumu yapan ve 14 yaşından beri işçi olarak çalıştığını açıklayan kadın arkadaş, sendikal mücadelesiyle göze battığını, fakat işverenin kendisini „kod 29“ ile işten çıkardığını anlattı. Bunun ardından yaklaşık bir yıl süren bir „kod 29“un kaldırılması için mücadele, devrimci ve demokrat kamuoyunun da verdiği destekle, başarıya ulaşmış. Fakat bu kısmi bir başarı çünkü 25/2 çerçevesinde aynı olay gündemde.
- İspanya’dan temizlik işçileri sendikası başkanı kadın arkadaş, özelde temizlik işçilerinin sağlık sorunlarını dikkate alan bir mücadele yürüttüklerini anlattı. Temizlik işlerinde çalışan kadınların, sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle, kemik ve iskelet sorunları yaşadıklarını, bu nedenle temizlik işlerinin ağır bedensel iş olarak kabul edilmesi, sağlık sorunları yaşayanların erken ve mamülen emeklilik hakkı elde etmesi için mücadele ettiklerini anlattı.
- Bangladeş Tekstil ve Konfeksiyon sendikası sekreteri kadın arkadaş, kadınların daha iyi çalışma koşulları için mücadelesini ve bunun en başta geleninin ücretlerin arttırılması olduğunu anlattı. Ayrıca Bangladeş’te yaklaşık bir yıl süren çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir „çay işçilerinin direnişi“ hakkında bilgi verdi. 150 bin işçinin bir ayı aşkın bir zamandır direniş içinde olduğunu ve bu grevin 150 yıldır ilk kez bu kadar uzun sürdüğünü anlattı. İşçilerin ücret talebi günlük 1 dinardan 2 dinara çıkarılması yönündeymiş. Oralarda da esas sorunun sarı sendikalar olduğunu, örgütlü mücadeleyle bunları zorlamak gerektiğini anlattı. Ücret mücadelesinde ise andaki 1 Euro olan gündeliğin 2 Euro’ya çıkarılması mücadelesinin büyük bir kararlılıkla sürdürüldüğünü anlattı.
- Hollanda’dan temizlik işçileri sendikası meclisinde yer alan bir kadın arkadaş deneyimlerini aktardı. Son yıllarda özelde otel işçisi kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesinin üzerinde odaklanmışlar. Hotel işçilerine hafta sonu ek ödemesinin yapılmadığını, bu talebin önce toplu sözleşme talepleri içine alınmasına karşın, son dakika çıkarıldığını ve bu nedenle hotel işçilerinin şu anda grevde olduklarını anlattı.
- Güney Afrika’dan bir kadın arkadaş, ülkelerindeki sarı sendikaların sermayenin yanında yer aldığını, kadın işçilerin haklarını savunmaktan çok, sermayenin yanında yer aldığını söyledi. Güney Afrika’da da mücadeleci işçiler fark edilir fark edilmez işyerinden atılıyor.
Tek tek arkadaşların deneyimlerini aktarmasının yanı sıra, yürütülen mücadelelerin kadın dayanışması ve enternasyonal dayanışma ile desteklenmesinin önemi vurgulandı.
Yeni Kadın Dünyası
5.9.2022