28 Eylül’de başlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 22 Kasım’da yapılan beşinci toplantıda anlaşma sağlanamadı ve Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu.
Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (BMİS) verdiği bilgiye göre;
BMİS’nın TİS teklifi 85 ana madde, 7 geçici madde, 13 ek madde ve yönetmeliklerden oluşmaktadır.
Yapılan 5 toplantıda, 39 ana madde, 2 geçici madde, 5 ek madde kabul edilirken,
45 ana madde, 5 geçici madde, 7 ek madde olmak üzere toplam 59 madde ve bazı yönetmelikler için Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu.
BMİS’nın değişiklik önerdiği hiçbir madde MESS tarafından kabul edilmezken, sendikanın değişiklik önermediği bazı maddeler bile kabul edilmedi.
MESS 5. toplantıda, birinci 6 aylık dönem için yüzde 35, diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında ücret zammı önerdi.
MESS’in sosyal haklarda artış teklifi ise yüzde 65’tir.
Türk Metal Sendikası da “MESS’in teklifini reddettiğini, uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu” duyurdu.
Türk Metal’in açıklamasına göre;
“Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlanmıştır. Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamamıştır. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta gelmektedir.”
“MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş, Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önermiştir. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edilmiştir.”
MESS’in ücret zammı teklifi resmi enflasyon oranının altındadır.
İşçilerin sırtından 2022 yılında kârlarına kâr katan metal patronlarının ücret zammı teklifi işçilerle alay etmek demektir.
2022 yılında kimi metal patronlarının kârları:
Borusan Mannesmann yüzde 1329,6, Bosch Fren Sistemleri yüzde 169,9, Ford Otosan yüzde 111,5, Otokoç Otomotiv yüzde 173,7, Türk Traktör yüzde 124,7, Tofaş yüzde 160,9, Anadolu Isuzu yüzde 192, Sarkuysan Elektrolitik yüzde 104,1, Makina Takım yüzde 179,6,Türk Prysmian Kablo yüzde 366,5..
Metal işçileri kendileriyle alay edilmesine yanıtı mücadele ile vermelidir.
Metal işçileri kazanılmış haklarını kaybetmemek, enflasyon karşısında ücret düşüşü yaşamamak için, gerçek ücret artışı için sendika ayrımı gözetmeksizin birlikte mücadele etmelidir.
Metal işçileri mücadeleyi ellerine almalı, mücadeleyi sendika bürokrasisine bırakmamalı, tabandan çeşitli mücadele araçları (fabrika komiteleri, grev ve mücadele komiteleri vs.) yaratmalı, mücadelelerini bu örgütlenmeler önderliğinde sürdürmelidirler.
Metal işçileri kazanırsa işçi sınıfı da kazanacaktır. Elde edilecek kazanımlar tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır.
Metal işkolunda mücadele sadece metal işçilerinin değil, işçi sınıfının mücadelesi olmak zorundadır.
23 Kasım 2023