Esenyurt’ta bir süredir biraraya gelerek ortak çalışmalar yürüten devrimci- ilerici kurumlar, 21 Ocak’ta “Emek Ucuz Hayat Pahalı, Krizin Faturasını Ödememek İçin Ne Yapmalı?” konulu bir panel düzenledi. Panelin düzenleyici kurumları şunlardı: BDSP, Yeni Dünya İçin Çağrı, EMEP, Halkevleri, Partizan, Sol Parti, TİP, TÖP, Esas-Der.
Hoc-Fed, Hoçvan Dernekler Federasyonu binasında yapılan panel, saygı duruşunun ardından yedi dakikalık sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyonda son aylarda gündeme gelen grev ve direnişlerin yanı sıra, Platformunun şimdiye kadar yaptığı ortak çalışmalara yer verilmişti.
Paneli düzenleyen kurumlar adına ortak açıklama okundu. Açıklamada sermayenin ve onun temsilcisi AKP iktidarının işçi sınıfı ve diğer emekçi kesimlere yönelik izlediği saldırgan siyaset, işsizlik, yoksulluk, örgütsüzlüğe değinilirken, bundan çıkış yolunun işçi sınıfının sınıf mücadelesi temelinde sermayeye karşı örgütlenmesinden geçtiğine vurgu yapıldı. Bu platformun da öncelikle bu amaca hizmet etmek için oluşturulduğu dile getirilirken, devrimci ve ilerici güçlerin ortak mücadelesinin önemine dikkat çekildi.
Panele Araştırmacı Gazeteci Nuray Sancar ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal davet edilmişti.
Nuray Sancar, emperyalist dünyanın yaşadığı gelişmeler, emperyalistler arası çelişmeler, dünyanın yeniden paylaşımında gelinen aşama, Rusya ve Çin’in durumu, yaşanan vekalet savaşları, İsrail-Filistin savaşı bu savaşın gerçek nedenleri vs. hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.
Hakkı Özdal ise AKP iktidarının 3 yıllık ekonomik programı, Orta vadeli Programın (OVP) işçi ve emekçiler açısından ne ifade ettiğini anlattı.
Nuray Sancar konuşması içerisinde AKP iktidarını anda faşist değerlendirmediklerini, fakat faşistleşmeye doğru ilerlediğini, daha sonra sorulan bir soru üzerine TC devletini de faşist olarak değerlendirmediklerini söyledi. Devletin siyasi niteliği konusundaki soruya cevap vermekten çok devleti bir sermaye devleti olarak gördüklerini belirtti.
Panelistlerin konuşmalarının ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Bu bölümde işçi sınıfı içinde çalışmanın önemi, bu alanda yaşanan zorluklar, sarı sendikacılığın işçi sınıfı içindeki etkisi, ortak mücadelenin önemini dile getiren konuşmalar yapıldı.
Motokurye olarak çalışan bir işçi çalışma koşullarının zorluğuna değinirken, örgütlenmenin gerekliliğine vurgu yaptı.
Gündeme gelen bir diğer konu seçimler idi. Yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak seçimlerde burjuva partilerine oy vermemek gerektiği, burjuva muhalefetin kuyruğuna takılmadan bağımsız devrimci bir sınıf siyaseti izlemenin gerekliliği vurgulandı.
Nuray Sancar’a sorulan “son yerel seçimlerde kime oy verdiniz?” sorusuna Sancar, Ekrem İmamoğlu’na verdiğini söyleyerek, bunu mücadele için elverişli bir ortamın yaratılması açısından taktiksel bir gereklilik olarak açıklamaya çalıştı. Bunun üzerine panele katılan bir yoldaş sol siyasetlerin Millet İttifakına verdiği desteğin onları meşrulaştırmak anlamına geldiğini, solun bu konuda içerisine düştüğü yanlışı anlatan bir konuşma yaptı.
Yaklaşık 3 saat süren panel, canlı tartışmaların yaşandığı verimli bir panel oldu. Bu tür ortak etkinliklerin kitle üzerinde de olumlu etkisi var. Platform çalışmalarına devam ederken, yeni katılımlara açık olduğunu belirterek mücadeleyi birlikte örmek için diğer kurumlara çağrıda bulundu.
21 Ocak 2023