Emperyalist güçlerin kışkırttığı, Ukrayna-Rusya Savaşı üzerinden iki yıl geçti.
Ukrayna-Rusya savaşı karşılıklı yıpratma savaşı olarak yeni saldırılarla, bombardımanlarla, yeni insan kayıplarıyla… devam ediyor.
Savaşın bilançosu hakkında taraflar farklı açıklamalarda bulunuyorlar. Bu yüzden kesin rakamlar dile getirmek mümkün değil. Ve ama on binlerce insanın hayatını kaybettiği bu savaş daha uzun süre yürütülecektir. Savaşın ne zaman sonuçlanacağından bağımsız olarak bu savaşın sonuçları bellidir: Ukrayna belli bir toprak kaybına uğrayacaktır. Donetsk, Luhansk ve Kırım’ın geri alınması olasılığı yok denecek kadar azdır.
Batı’nın Ukrayna’ya silah desteği giderek azalmaktadır. Macaristan ve Çekya, Ukrayna’ya silah vermeyi kestiler. ABD, Ukrayna’ya silah yardımını keserse, Almanya, bu işi kendisinin üzerleneceği planını yapmaktadır.
Sahip olduğu silah ve mühimmat bakımından dünyanın 3. büyük askeri harcaması yapan ülkesi olan Ukrayna, kurumsal olarak Avrupalı emperyalist birliğe girmek istemekte, Ukrayna’nın AB üyesi olması için görüşmeler yapılmaktadır. Ukrayna NATO’ya alınmadan da AB üyesi olabilir.
Ukrayna’da yürüyen savaş iki taraflı haksız gerici, emperyalist savaştır. İki taraflı haksız, emperyalist, gerici bir savaşta, proletarya ve emekçiler açısından desteklenecek yan yoktur. Bu savaşı yürüten ülkelerin işçi sınıfı ve emekçileri ellerindeki silahı kendi burjuvazilerine çevirmelidirler. Savaşı devrim için iç savaşa dönüştürme ve savaştan devrimle çıkmak hedef olmalı, bunun için çalışılmalıdır. Fiili olarak savaşa katılmayan ülkelerin komünistlerinin görevi ise emperyalist savaşın gerçek niteliğini teşhir etmek yanında, savaş tarafı ülkelerin devrimci komünist güçlerine mümkün olan en büyük desteği vermektir.
Bu genel tavrımızın yanında ve buna bağlı olarak ilk andan itibaren halkların çıkarına olmayan bu emperyalist gerici savaşın acilen durdurulması, derhâl ateşkesten yana tavır takındık. Bu savaşın uzadığı her günün halklar açısından acıların çoğaldığı gün olduğunu açıkladık, Rusya’nın askerlerini hemen Ukrayna topraklarından geri çekmesi, Kırım, Luhansk, Donetzk’de sorunların yeni bir referandumla çözülmesi ve Ukrayna’nın bu bölgelerde ulusların kendi kaderini tayin hakkını tanıdığını açıklaması gerektiğini… söyledik. Önümüzdeki dönemde de bu tavrımızı sürdüreceğiz.
26 Şubat 2024