Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye 20 Nisan Cumartesi günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile basına kapalı bir görüşme yaptı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede “İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze’ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreci ile ilgili konuların ele alındığı” belirtildi.
Bu görüşmeden birkaç gün sonra Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el Hayye’nin açıklaması kamuoyuna yansıdı.
İstanbul’da Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Halil el Hayye, “İsrail ile beş yıl ya da daha uzun süreliğine bir ateşkese hazır olduklarını, İsrail’in 1967 öncesi sınırları boyunca, Batı Şeria ve Gazze’de tam egemen bir Filistin devletini ve uluslararası kararlarla uyumlu bir şekilde Filistinli mültecilerin geri dönüşünü kabul edeceklerini, bunun gerçekleşmesi durumunda Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın lağvedilebileceğini” söyledi.
Hayye, Gazze ve Batı Şeria’da bir ulusal birlik hükümeti kurmak üzere El Fetih’in yönetimindeki Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılmak istediğini ifade etti.
Halid Hayya Gazze’de ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerde Hamas heyetine başkanlık ediyor.
Katar, Hamas ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyor. İsrail ile Hamas arasında müzakerelerde aylardır süren tıkanıklığın ardından Katar arabulucu rolünü yeniden gözden geçireceğini açıkladı.
Hamas Siyasi Bürosu’nun Katar’dan ayrılacağı iddiası medyaya yansıdı.
Hamas’ın üst düzey siyasi yöneticilerinin çoğu Katar’dan ayrılarak İstanbul’a geçti.
Halil el Hayye, siyasi bürosunun kalıcı olarak taşınması için hazırlık yapıldığı iddialarını reddederken, Katar’ın müzakerelerde arabulucu rolünü sürdürmesini istediklerini söyledi.
Katar merkezli arabulucu görüşmelerinin tıkanması, Hamas’ın Katar’dan ayrılacağı iddiasının gündeme gelmesi, İsmail Haniye’nin Erdoğan ile görüşmesi sonrasında “silah bırakma şartı” açıklaması geldi.
Bilindiği üzere Hamas Siyonist rejimi, İsrail devletini tanımıyor. Siyonist İsrail devletini yıkmayı hedefliyor.
1 Mayıs 2017’de Katar’ın başkenti Doha’da yapılan bir basın açıklamasıyla Hamas “Yeni Vizyon ve Siyaset Belgesi”ni açıklamıştı.
Bu belgeye göre Hamas, siyonist rejimi tanımaksızın ve Filistin’in haklarından hiçbirini göz ardı etmeksizin, 4 Haziran 1967 topraklarında başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin mültecilerin Filistin’e geri dönmesi ile birlikte kurulmasını ortak bir ulusal uzlaşma çerçevesi olarak görmektedir.
Dolayısıyla Halil el Hayye’nin “silah bırakma şartı” açıklaması, Hamas’ın “Yeni Vizyon ve Siyaset Belgesi” ile uyum içindedir.
Hamas Siyonist İsrail devletini tanımadan, başkenti Doğu Kudüs olan Batı Şeria ve Gazze’de Filistin devletinin kurulmasını savunuyor.
1967 sınırlarına göre iki devletli çözümü, Türk devleti, Çin, Rusya ve Batılı kimi emperyalist devletler de savunuyor.
Siyonist İsrail yönetimi ise iki devletli çözümü reddediyor. Gazze’yi yerle bir eden Siyonist yönetim, Batı Şeria’da da baskılarını, katliamlarını artırıyor, yeni yerleşim alanlarının kurulmasına izin veriyor.
Dolayısıyla Filistin’de şimdilik iki devletli çözüm ufukta görünmüyor.
“Filistin sorunu”nun gerçek çözümü, ancak Siyonizm’in ve Yahudi düşmanlığının ortadan kalktığı, Filistin’deki tüm ulusların eşit haklarla yan yana yaşadığı şartlarda mümkündür.
Bunun yolu gerek İsrail’deki siyonist iktidarın, gerekse gerici Arap rejimlerindeki iktidarların proletarya önderliğinde devrimlerle yıkılmasından geçer.
26 Nisan 2024