Hindistan ile Pakistan arasında 22 Nisan’dan beri artarak süren gerilim iki ülke arasında çatışmaya yol açtı.
Hindistan hükümeti, Pakistan ve Pakistan idaresindeki Keşmir’de dokuz noktaya hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu.
Hindistan ordusu yetkilileri saldırıların 7 Mayıs’ta yerel saatle 01:05’ten (TSİ 6 Mayıs 21:35) itibaren 25 dakika sürdüğünü söyledi.
Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif de, Pakistan’ın Hindistan’ın saldırılarına karşılık vermeye başladığını duyururken, Pakistan ordusu ise Hindistan’ın üç noktada saldırı düzenlediğini, saldırılarda 26 kişinin öldürüldüğünü, 46 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Hindistan ile Pakistan arasında karşılıklı suçlamalar, açıklamalar, karşılıklı saldırılar sürüyor.
22 Nisan’da Hindistan’ın kontrolündeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişiler turistlere ateş açmış 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Hindistan saldırıdan Pakistan’da konuşlu Leşkeri Tayyibe örgütünü sorumlu tuttu. Pakistan kendisine yönelik suçlamaları reddetti, bağımsız soruşturma istedi. Misilleme olarak Indus Suları anlaşmasını askıya alan Hindistan, Pakistan’a barajlardan su akışını kesti.
Paylaşılamayan bölge Keşmir
Keşmir Hindistan, Pakistan ve Çin sınırlarının kesiştiği noktada yer alan dağlık bir bölgedir. Himalayalar’ın batı ucunun güneyindeki vadi Keşmir adıyla anılmıştır.
Keşmir, 70 yılı aşkın süredir Hindistan ve Pakistan arasında tartışma konusu.
1947 yılında Britanya, sömürgesi olan Hindistan’ı iki ülkeye ayırdı. Müslüman çoğunluğun olduğu ülke Pakistan ismini alırken, Hindu çoğunluğun olduğu ülke Hindistan adıyla kaldı.
Ancak iki ülkenin ortasında kalan ve Himalaya Dağları’nda bir vadi olan Keşmir’in durumu karara bağlanmadı.
Birkaç ay içinde hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir üzerinde hak iddia edince çatışmalar başladı.
Keşmir’in Hindu hükümdarı Mihrace Hari Singh başta egemenlik hakkından feragat etmeyi reddetse de, ilerleyen dönemde Pakistanlı milislerin Keşmir’de konuşlanmasının ardından güvenlik garantisi karşılığında Hindistan’ın bir bölgesi olmayı kabul etti.
Singh’in Hindistan’la birleşme kararına Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Artan protestolar nedeniyle kontrolü kaybeden Singh, isyanı bastırmak için Hindistan’dan yardım istedi. Talebe olumlu yanıt veren Hindistan isyanı bastırmak için askerleriyle bölgeyi işgal etti.
Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir nedeniyle ilk savaş 22 Ekim 1947’de başladı.
Bu savaşta Hint birlikleri Keşmir’in üçte ikisini, Pakistan ise kuzeyde kalan kısmını işgal etti.
Birleşmiş Milletler 21 Nisan 1948’de bölgedeki halkın özgürce hangi ülkeye katılmak istediğine dair bir referandum yapılması çağrısında bulundu.
Çabalar sonucunda Hindistan ile Pakistan arasındaki ilk Keşmir savaşı 1 Ocak 1949’da sona erdi.
Ateşkes koşulları kapsamında Keşmir iki bölgeye ayrıldı. Toprakların yaklaşık üçte ikisi Hindistan’ın (Gilgit Baltistan) kalanı da Pakistan’ın idaresine (Azad yani Bağımsız Keşmir) verildi.
1965 yılının yaz aylarında Keşmir’in güneyinde, iki ülkenin sınırını oluşturan bölgede askeri çatışmalar yaşandı.
Ağustos ayında Pakistan’ın gizli bir operasyonla ateşkesle belirlenen sınırı geçmesinin ardından kısa süre içinde çatışmalar topyekûn savaşa dönüştü.
Ocak 1966’da Hindistan ve Pakistan, gelecekte yaşanacak anlaşmazlıkları barışçıl yollardan çözmeyi taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Fakat anlaşma uzun sürmedi.
Hindistan’ın Bangladeş topraklarını oluşturan Doğu Pakistan’da ortaya çıkan bağımsızlık hareketlerini desteklemesi nedeniyle iki ülke arasında üçüncü kez savaş çıktı.
1971’deki bölgesel savaşın ardından Doğu Pakistan bugünkü adıyla Bangladeş olarak ayrıldı ve Bangladeş devleti kuruldu.
Pakistan ve Hindistan arasındaki görüşmeler 2 Temmuz 1972’de imzalanan Şimla Anlaşması’yla sonuçlandı.
1949’da belirlenen ateşkes hattı resmen “sınır kontrol hattı” olarak kabul edildi. İki ülke de 20 yılı aşkın zamandır idaresi altında bulunan Keşmir bölgelerini yönetmeyi sürdürdü.
1989 yılında Keşmir’de İslamcıların başını çektiği bir isyan patlak verdi.
İsyan bölgede Hindistan yönetimine karşı silahlı direnişe, kitlesel protestolara ve Pakistan’ın desteklediği İslamcı militan grupların güçlenmesine yol açtı.
Doksanlar boyunca süren çatışmalarda on binlerce insan öldürüldü.
Hindistan, Keşmir’de kontrolü tesis etmek için bir askeri yetki yasası hazırladı. Bu yasa kapsamında orduya ve güvenlik güçlerine Keşmir’de ek yetkiler verildi.
1999’da Keşmirli militanların sınırın Hindistan tarafına geçmesinin ardından Hindistan ve Pakistan askeri güçleri arasında çatışma çıktı.
Hindistan ile Pakistan 2002’de savaşın eşiğinden döndü.
Hindistan Parlamentosu 2019’da bölgeye belli ölçüde özerklik veren özel statüyü kaldırdı.
Cemmu-Keşmir eyaleti, federal olarak yönetilen iki bölgeye ayrıldı.
Keşmir’in bir kısmı da Aksai Şİn Çin’in kontrolünde bulunuyor.
Emperyalistlerin tavrı
Çatışmalardan “derin endişe duyan” emperyalistler, iki ülkeye de “itidal” çağrısı yapıyor. Sorunun diplomasiyle çözülmesini istiyor.
Yapılan açıklamalar emperyalistlerin Hindistan ile Pakistan arasında bir savaş istemediğini gösteriyor.
Hindistan Asya’da Çin’e karşı ABD, Avustralya ve Japonya ile birlikte oluşturulan Quad ortaklığı içinde yer alıyor.
“Quad, kapsayıcı ve dirençli, açık, istikrarlı ve müreffeh bir Hint-Pasifik’i desteklemeyi taahhüt eden Avustralya, Hindistan, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diplomatik bir ortaklıktır.”
Hindistan Başbakanı Modi şubat ayında ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da görüşmüş, askeri ve ticari ilişkileri geliştirme kararı almıştı.
Çin, Rusya ise Pakistan’a yakın duruyor.
Pakistan’ı stratejik ortak olarak gören Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a saldırısını kınadı. İki ülkeye “sağduyu” çağrısı yaptı ve “Pakistan’ın, 22 Nisan terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz.” Açıklaması yaptı.
İşgalciler Keşmir’den defolun!
Keşmir ne Hindistan’ın, ne Pakistan’ın, ne de Çin’indir!
Keşmir Keşmirlilerindir. Keşmir’de yaşayanlar kendi geleceklerine kendileri karar vermelidir!
Keşmir’de işgalci olan Hindistan, Pakistan, Çin Keşmir’den defolmalıdır!
Hindistan Pakistan çatışması, iki ülke arasında olası savaş haksız, gerici hegemonya savaşıdır. Bir savaşta kimin önce saldırdığı, kimin savunmada olduğu belirleyici değildir. Belirleyici olan savaşta kimin hangi siyaseti güttüğü, savaşın hangi amaçla yürütüldüğüdür.
Savaşın amacının Keşmir’e egemen olma savaşı olduğu açıktır.
Hindistan ve Pakistan’ın Keşmir’e egemen olma savaşından en fazla zarar gören Keşmirlilerdir.
Hindistan Pakistan savaşında desteklenecek yan yoktur. Bu savaş derhal durdurulmalıdır!
7 Mayıs 2025