PKK 12. Kongre Divanı yaptığı açıklamada PKK 12.Kongresinin yapıldığını duyurdu.
Fırat Haber Ajansı’nın yayınladığı açıklama şöyle:
“PKK 12. Kongresi, 5-7 Mayıs tarihleri arasında Medya Savunma Alanlarında başarıyla yapıldı. Kongre, bütün çalışma alanlarını temsil eden delegelerle iki farklı alanda birbirine paralel olarak gerçekleştirildi.
PKK 12. Kongresi, Önder Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine toplandı ve başta Önder Apo’yu özlem ve saygıyla selamlayarak, Önder Abdullah Öcalan’ın kongreye sunduğu perspektif ve önerileri okuyup değerlendirdi. Ayrıca PKK Merkez Komitesi’nin kısa raporu da kongrede okunup tartışıldı.
Bu çerçevede PKK 12. Kongresi, Önder Apo’nun çağrısı temelinde PKK çalışmalarına ilişkin tarihi öneme sahip kararlar aldı.
Mayıs Şehitler Ayında gerçekleşen 12. PKK Kongresi, 52 yıllık tarihi mücadelenin tüm kahraman şehitlerini saygı, sevgi ve minnetle andı. Yurtsever halkımızı ve tüm demokratik sosyalist güçleri, başta şehitlerimiz olmak üzere 52 yıllık büyük mücadelenin ortaya çıkardığı tüm ulusal ve demokratik değerleri doğru sahiplenmeye, yaşamaya ve yaşatmaya çağırdı.
PKK 12. Kongresi, hazırlanmasında en çok emeği geçenlerden biri olan şehit Sırrı Süreyya Önder’i de saygı ve minnetle andı. 12 yıldır Önder Apo’ya yoldaşlık yapan bu değerli insanın barış ve demokratik toplum amaçlarını başarıya ulaştırmak için herkesi elbirliğiyle çalışmaya çağırdı.
PKK 12. Kongresi’nin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Bunlar temelinde, ilk büyük şehidimiz Haki Karer yoldaş şahsında tüm kahraman şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, yurtsever halkımızı ve demokratik dostlarımızı her alanda kahraman şehitlerimizi anmaya ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadeleyi daha da yükseltmeye çağırıyoruz!”
PKK’nın 12. Kongresi:
Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” üzerine toplamıştır.
Abdullah Öcalan kongreye perspektif ve önerilerini sunmuştur.
PKK kendisi ile ilgili tarihi öneme sahip kararlar almıştır.
Kongre kararları, bilgi ve belgeler çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Sonsuz savaş yoktur!
Her savaşın ateşkes ile anlaşma ile biten bir sonu vardır.
PKK’nın çıkış noktasında savaşın hedefi “Bağımsız, birleşik, demokratik Kürdistan”ı yaratmaktı. Savaş içinde PKK’nin amaçları, hedefleri süreç içinde değişikliklere uğradı. Savaşın talepleri geri düzeyde demokratik taleplerle, kimi kültürel haklarla sınırlı hale geldi. Yasal düzlemde yürütülecek mücadele ile elde edilecek haklar için savaş yürütmenin bir mantığı kalmamıştı. Bu noktadan itibaren bu savaşın bitmesi gerekiyordu.
Kuzey Kürdistan’da bir mantığı olmayan savaşın sonlandırılması, hem Kuzey Kürdistan’da hem de Türkiye’nin diğer alanlarında sınıf mücadelesinin öne çıkmasının yolunu açması, sınıf mücadelesi için şartları olgunlaştıracak olması açısından olumlu rol oynayacaktır.
Kürt sorununda başlayan yeni sürecin; Kürt kimliğinin tanınması, anayasal güvenceye kavuşturulması, ana dilde eğitim, yerel yönetimlerin yetkilinin arttırılması, tutsakların serbest bırakılması gibi önemli kazanımlarla sonuçlanması, PKK açısından mantığı kalmayan savaşın sonlanacak olması, barış sağlanması olumludur.
Ancak yeni sürecin barışla sonuçlanacak olması, Kürt sorununda önemli kazanımların kazanılması, Kürt ulusal sorununun çözüldüğü anlamına gelmiyor.
Kürt ulusal sorunun çözümü zoraki birliğin kaldırılması, ulusal baskının son bulması, Kürt ulusunun kendi kaderini özgürce tayin edeceği şartların yaratılmasını gerektirir. Bu olmadığı sürece ne ulusal baskı son bulur, ne de eşit ve özgür birlik olur.
Burjuvazinin egemenliği şartlarında halklar arasında gerçek bir eşitlik, gerçek ve kalıcı bir barış olamayacağının, gerçek barışın ancak devrimlerle kazanılabileceğinin bilincindeyiz! Buna rağmen ve bunu hiç unutmadan ve unutturmadan 40 yıldır süren, büyük acılara, bedellere, kayıplara neden olan savaşın sonlanacak olmasının halkların, işçilerin, emekçilerin çıkarları açısından gerekli ve doğru olduğunu söylüyoruz.
Savaşın sonlanacak olmasını olumlu bulmamız, “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın içeriğini doğru bulduğumuz anlamına gelmiyor.
“Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın içeriğini çeşitli yazılarımızda değerlendirdiğimiz için bu yazımızda değinmiyoruz.
9 Mayıs 2025