İşçilerin, emekçilerin yaşama şartları giderek kötüye gidiyor.
İşçiler, emekçiler enflasyon ve hayat pahalılığının etkilerini derinden hissediyor.
Ücretler eriyor, alım gücü düşüyor.
Liranın değeri düşmeye, enflasyon yükselmeye, her şeye zam gelmeye devam ediyor.
Ekonomik koşullar giderek kötüleşirken işsizlik, yoksulluk artıyor.
Sermaye ve hükümet kitlelerde biriken öfkenin, hoşnutsuzluğun sosyal patlamaya dönüşmemesi için asgari ücrete ara zam yapmaya, bir parmak bal çalmaya hazırlanıyor.
Yapılacak ara zammın miktarı ne olursa olsun, asgari ücret zammı zamlar karşısında kısa sürede eriyecektir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek için bugün toplanıyor.
Komisyonda güya işçileri temsilen Türk-İş, patronları temsilen TİSK ve hükümet tarafını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bulunuyor.
Komisyonda her tarafı temsilen 5’er kişi bulunuyor. Patronlar ve hükümet tarafı komisyonda çoğunluğu oluşturuyor. Güya işçileri temsil eden Türk-İş alınan karara katılmazsa bile patronlar, hükümet çoğunluklarına dayanarak karar alabiliyor.
Asgari ücret, bir işçinin ve ailesinin yeniden üretim faaliyetine katılabilmesi için minimum geçim araçlarının (beslenme, giyinme, barınma, sağlık vb. gibi) toplamını karşılayacak düzeyde olması gereken ücrettir.
Fakat Türkiye’de uygulanan asgari ücret minimum geçim araçlarının toplamını karşılayacak düzeyde değildir. Tersine asgari ücret sürekli ve sistemli olarak, asgari geçim araçlarının toplamının değerinden hep düşüktür.
Türk İş’in her ay yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir işçi ailesinin en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için alması gereken asgari ücret, yani yoksulluk sınırı, Mayıs 2023 dönemi için 33.752,48 TL’dir.
Açlık sınırı ise 10.362, 01 TL’dir. Mevcut asgari ücret 8.500 TL açlık sınırının altındadır.
Asgari ücret yoksulluk sınırının altında değil üstünde olmalıdır.
Hükümet patronlar ile birlikte asgari ücret miktarını belirliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına, güya işçileri temsilen katılan Türk İş’li sendika ağaları ise danışıklı bir tutum sergiliyor.
İşçiler-emekçiler kendi kaderlerini kendi ellerine almadığı sürece, kendi adlarına alınacak kararlarda söz sahibi olmamaya devam eder.
Söz sahibi olmak istiyorsak, adımıza karar alınmasını istemiyorsak; mücadeleyi ellerimize almalı, haklarımız için mücadele etmeliyiz.
Açlığa, yoksulluğa, yokluğa mahkûm değiliz. Patronların sürekli büyüyen zenginliklerinin yaratıcıları bizleriz. Yaratan ve üreten bizleriz. Gücümüzün farkına varmalı örgütlenmeliyiz.
Hak verilmez alınır!
Sefalet ücretine, açlık sınırına, yoksulluğa vb. mahkûm değiliz.
Örgütlenelim, mücadele edelim kapitalizmi yıkalım!
13 Haziran 2023