Vorarlberg Eyaletinin 5 şehrindeki, eyalet hükümetinin yetki ve sorumluluğu altındaki hastanelerin yapımında ve yenilenmesinde, 4500 kişinin çalıştığı, senede 450.000 kişiye hizmet verildiği sağlık sektöründe bir dolandırıcılık-rüşvet olayı ortaya çıktı.
Bu yolsuzluk boyutunun kime/nereye kadar uzanacağının şimdilik ucu açık. Yedi kişi gözaltına alındı, dört kişi tutuklandı. Bu tutuklananların birisi emekli olmuş diğerleri hâlen görevde.
Hastaneler her sene yarım yamalak restore ediliyor, ek binalar yapılıyor ve en önemlisi teknik olarak yeni bilgisayar donanımlarıyla yenilenmeye çalışılıyor. Yeni çıkan dijital sistemle hastaneler donatılıyor. Bunu da Siemens firması yapıyor. Siemens, Avusturya’da bir dizi işletme için hem teknik hem altyapı alanında faaliyet gösteriyor. Siemens’in hizmet vermiş olduğu firmalardan biri de Hirschman Otomotiv, Hassler inşaat şirketi ve başka şirketler.
Nelerin yenileneceği önceden belirlendiği için daha nelerin yenileneceğinin ucu açık. Akbabalar gibi leşe konmasını çok iyi bilen kapitalist sistem, temsilcileri aracılığı ile işleri yürütüyor. Artık onu da Siemens firmasının bir temsilcisi işi iyi bildiğinden inşaatın sorumluluğunu üstlenmiş kişiler ve yardımcıları arasında yeni yapılması gereken öneriler Hastaneler Birliği Yönetimine-Krankenhaus-Betriebsgesellschaft (KHBG) getiriliyor. Dolayısıyla da ihale bedeli böylelikle kabarıyor. Böylelikle faturalar şişiriliyor yönetim de onaylıyor. Tabii bu onaylamalar karşılıksız olmuyor.
Dünya dev holdingleri nerede haksız kazanç var ise kendileri oradadır.
Siemens kendi çıkarını korumayan temsilcisini anında harcadı
Hastanelerin teknik ve altyapı yapımını Siemens firması üzerlenmiştir. Hastaneler Birliği Yönetimi restore ve yenilenme işlerini bu zamana kadar Siemens firmasıyla yapıyordu. Siemens firmasının temsilcisi işi iyi bildiğinden kimlerle iş yapacağını çok iyi biliyor adımını da ona göre atıyor.
Siemens işlerinin daha da kötüye gitmemesi için kendi bölge temsilcisini haksız kazanç sağlamaktan ötürü savcılığa şikâyet etti. Siemens sanki olaydan habersizmiş gibi davranmayı seçerek kendi temsilcisini böylelikle harcadı. Siemens bu şekilde kendini temize çıkarma yolunu seçti. Ardından olaylar çorap söküğü gibi geldi. Kapitalistlerin ortaklığı çıkarının bozulmasına kadardır.
Olay kamuoyunda patlak vermeden hastane yapımında ve yenilenmesinde haksız kazancın olduğu gerekçesiyle önce iki kişi kendilerini ihbar etti. İhbar gerekçesi faturaların şişirilmesi. Böylelikle kamuoyu bu iki kişinin ihbarı sonucu hastanelerde bir dolandırıcılık olayını öğrenmiş oldu. Bunun üzerine Feldkirch Savcılığı harekete geçti, olaya el koydu. Toplamında 7 kişiyi şişirilmiş fatura, haksız kazançtan dolayı gözaltına aldı. Gözaltına alınanların dördü tutuklandı. Tutuklananlardan birisi ceza almaktan kurtulmak için yaptığı suçu kabul etti ve almış olduğu paranın bir miktarını 1 milyon avrosunu geri verdi. Toplamın da bir milyon altı yüz bin avro para geri ödendi.
İhale bedellerinin çok çok üzerinde dolandırıcılık ortaya çıktı. Şimdilik tahmini bir rakam söylemekten çekiniyorlar. Yalnız telaffuz ettikleri 7 haneli rakamlardır. Yani sizin anlayacağınız 1 milyon avro ile 10 milyon € arası. Savcılık açıklamalarına bakıldığında dolandırıcılığın boyutu daha da yüksektir. İlk belirlemelere göre 5 milyon avro üzerinde olduğu. Rakamların miktarında biraz artış olacağı, tahmin edilen rakamların çok çok üzerinde olduğudur.
Savcılık soruşturmasında yeni yeni delillere rastlandı. Başka kişilerin bilgisine başvuruldu. Soruşturma esnasında yolsuzluğun başka alanlarda da dolandırıcılığın- rüşvetin olduğu ortaya çıktı. Çıkan alanlar ise önemli yerler. Eyaletin önemli inşaat şirketlerinden Hassler de suçlananlar arasında. Bu şirket Vorarlberg ve Tirol Eyalet Mahkemelerine inşaat ve emlak konusunda bilirkişilik yapmaktadır.
Birisi sosyal toplu konut inşa eden Alpenländische ve diğeri de Bregenz Festivalleri. Her ikisi de birbirinden bağımsız ayrı şirketler. Yalnız bu şirketlerin tek ortak özelliği baş yöneticisinin aynı kişi olması. Bu kişi aynı zamanda Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) Bregenz belediyesi meclis üyeliği yapmış Wilhelm Muzyczyn. Yıllarca belediye meclis üyeliği yapmış kişi ve aynı zamanda belediyede Wohnbaustadtrat- Emlak komisyonu başkanlığı yapmış. Savcılık açıklamasında bu yerlerin de incelenmesi gerektiği vurgulamasına rağmen, bu kişinin suçlu olmadığını şimdilik açıkladı. İncelemeler sonucunda Siemens temsilcisinden pahalı bir telefon aldığı ortaya çıktı. Olayın kamuoyunda duyulmasından sonra görevinden istifa etti.
Eyalet Sağlık Müdürü Martina Rüscher Avusturya Halk Partisi (ÖVP) hastanedeki yolsuzlukların sorulduğunda ‘benim de yeni haberim oldu, hiç beklenmedik bir olayla karşı karşıya kaldık. Yalnız bu olayları araştırırken 2013’ten bu zamana kadar ki olan dönemi derinlemesine araştırmak gerek’ açıklamasını yaparak sistemin suçsuzu, habersizi, kendilerinden bağımsız geliştiğini kamuoyuna yedirmeye çalıştı. Sanki yolsuzluk Avusturya’da ilk defa yapılıyormuş gibi hayretler içerisinde kalarak (!) basın açıklamasını yaptı. Kendi partilerinin yapmış olduğu skandalların- (basın yayın ihale kanuna aykırı davranmaktan dava açıldı) daha henüz soruşturması bitmedi. Avusturya’da ki skandal bir federal şansölyeyi koltuğundan etti. Vorarlberg Eyalet başkanı ifade vermemek için üç ay rapor aldı.
Hastaneler Birliği Yönetim kurulu başkanı olayları İtalya’da senelik iznini kullanırken duydu. Kendisine soru sorulduğunda hiçbir şeyden haberinin olmadığını yeğledi. Skandallarda tecrübeli olan Eyalet Başkanı M. Wallner olaya el koydu ve müdürüne güvendiğini açıkladı. Bir üç ay daha rapor alır, olayların nasıl kapanacağı planını yapar artık…
Hastaneler Birliği Yönetimi Denetleme Kurulu
Denetleme Kurulu Eyaletin tanınmış simalarından oluşuyor. Bu zat-ı muhterem Martina Rüscher aynı zamanda yıllardır Hastaneler Birliği Yönetimi Denetleme Kurulu üyesi ve başkanı. Denetleme kurulunun başkan yardımcısı da aynı partiden ve Eyalet milletvekili. Yine aynı partiden üçüncü kişi daha var.
Denetleme Kurulunda Sosyaldemokrat Parti’den sendika kökenli bir kişi daha var. Ne hikmet ise sessizliğini bozmadılar. Sendika sus pus.
Siemens’in ortak iş yaptığı Hirschmann Otomotiv yazılı bir açıklamayla ‘haksız kazanç haksızlığına uğradığını, maddi zararlarının olduğunu, gereken belgeleri soruşturma savcısıyla paylaşacaklarını’ açıkladı. Ne hikmetse hep sömürücüler haklı. Vergide kaçakçılık yaptık diyemiyorlar, neymiş efendim haksızlığa uğramışlar. Sistem onların.
Büyük tekeller her zaman işin içinden kolayca çıkıyor. Siemens’in tavrı ise şöyle: ‘Biz gerekeni yapacağız, elimizde ne gibi bilgi, belge varsa Feldkirch Savcılığı ile paylaşacağız. Şimdilik ilk adım olarak adı haksız kazanca karışmış olanları iş ilişiğini kesmiş durumdayız. Bizler uluslararası bir şirketiz. Şeffaflık ve dürüstlük bizim temel ilkemiz. Şimdilik kamuoyuyla paylaşacağımız bu kadar’ diyerek açıklamayı bitirdi. Nerde ne kadar insan çıkartmış yalnız o belli değil. Kapitalist sistemde rüşvet, yolsuzluk olmazsa olmaz bir varlıktır. Rüşvet, yolsuzluk, yiyicilik onların deyimiyle ‘fırsat eşitliği’ oluyor. Kapitalist sistemi ne kadar reforme etmeye çalışsanız da eşitlik olmadığı ortadadır. En iyi, en gelişmiş kapitalist ülkelerin durumu bu. Bütünlük içinde kapitalist sistem rüşvetsiz, yolsuzluk olmadan yürüyemez, onun genlerine kadar işlemiştir rüşvet, yolsuzluk ve sömürü. Daha hafif deyimle bal tutan parmağını yalar. Bu sistemin köküne kibrit suyu dökmeden, ortadan kaldırmadan, onu yıkıp yerine sömürüsüz bir sistem kurmadan ne rüşvet biter ne yolsuzluk biter ne de sömürü. Gerisi ham hayaldir.
30.08.2023
YDİ Çağrı Avusturya Vorarlberg okurları