Forbes Dergisi her yıl Milyarderler Listesi yayımlıyor.
Geçtiğimiz günlerde Forbes 39’uncu kez Milyarderler Listesi yayımladı. Liste milyarderler kulübü sayısının arttığını gösteriyor.
Dünya genelinde milyarder sayısı, geçen yıla kıyasla 247 kişi artarak 3 bin 28’e ulaştı.
Milyarderlerin toplam servetleri de geçen yıla kıyasla 2 trilyon dolar artışla 16,1 trilyon dolara yükseldi.
Bu servet ABD ve Çin dışındaki ülkelerin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sının (GSYH) üzerindedir.
Dünyanın zenginleri
Tesla, SpaceX, X ve xAI gibi şirketlerin sahibi Elon Musk, 342 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olarak listenin başında yer alıyor.
Facebook, Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg 216 milyar dolarlık servetiyle listesinin ikinci sırasında yer alırken, ABD’li e-ticaret devi Amazon’un sahibi Jeff Bezos 215 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer alıyor.
Yazılım şirketi Oracle’ın kurucu ortağı Larry Ellison, 192 milyar dolarlık servetiyle listede dördüncü, lüks eşya devi LVMH’nin üst yöneticisi Bernard Arnault ise 178 milyar dolarlık servetiyle listede beşinci sırada yer alıyor.
ABD 902 milyarderle dünyada en fazla milyardere sahip ülke. ABD’yi 516 milyarderle Çin ve 205 milyarderle Hindistan izliyor.
Sayısı 406’ya ulaşan kadın milyarderler, listenin yüzde 13,4’ünü oluşturuyor. Dünyanın en zengin kadını 101 milyar dolarlık servetiyle ABD’li perakende devlerinden Walmart’ın varisi Alice Walton.
Milyarderlerin yaş ortalaması 66 olurken, en yaşlı milyarder 103 yaşındaki ABD’li sigorta kralı George Joseph.
Alman ilaç şirketi Boehringer Ingelheim’ın varisi 19 yaşındaki Johannes von Baumbach ise en genç milyarder olarak listede yer alıyor.
ABD Başkanı Donald Trump da listede yer alıyor. Trump’ın serveti 5.1 milyar dolar.
Türkiye’nin zenginleri
Forbes’un Milyarderler Listesi’nde bu yıl Türkiye’den 31 isim yer aldı.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Ülker, 5,5 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengini ve listede 639’uncu sırada yer alıyor.
Ülker’i, 4,3 milyar dolarlık servetiyle Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, 3,2 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi İpek Kıraç, 3,1 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Semahat Arsel ve 3,1 milyar dolarlık servetiyle Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak izliyor.
Türkiye’den listede yer alan milyarderlerin toplam serveti yaklaşık 65,05 milyar dolar olarak hesaplandı.
Kapitalizm dedikleri…
Kapitalizm ücretli emek sömürüsüne dayanır.
Kapitalizmde işçiler, emekçiler ücretli kölelerdir.
Kapitalizm burjuvazinin iktidar olduğu toplumun adıdır.
Kapitalist toplumda büyüme, kapitalist ekonominin büyümesidir. Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul olur.
Kapitalist toplumda ekonomik büyüme, öncelikle ve esas olarak egemen sınıfın, burjuvazinin ekonomisinin büyümesi, burjuvazinin gelirinin, kârının ve servetinin artmasıdır. Emekçilere ise en iyi hâlde kırıntılar düşer!
Kapitalist toplumda büyümeden işçi sınıfı ve emekçilerin alacağı payı belirleyecek olan büyümenin hacmi, oranı vb. değil işçi sınıfı ve emekçi yığınların burjuvaziye karşı sınıf mücadelesidir. Sınıf mücadelesinin geri düzeyde seyrettiği günümüz koşullarında, ekonomik büyümeden işçi ve emekçilerin hiç bir pay almaması, büyümeye rağmen emekçi halkın yoksullaşması normal durumdur.
Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, milyarlarca işçi ve emekçinin yarattığı zenginliğe küçücük bir azınlık el koyuyor. Bir avuç azınlığın elindeki zenginlik akıl almaz boyutlarda. Milyarlarca insan ise açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Zengin sömürücü haydutlar ile yoksul emekçiler arasında fark giderek açılıyor.
8 milyarı aşan dünya nüfusunun 1 milyara yakını açlık sınırında veya altında yaşamaya çalışıyor.
Hiçbir zaman olmadığı büyüklükte bir servet birikimi, bir ürün zenginliği var dünyada. Dünya nüfusunun tümünü ve daha fazlasını rahat bir yaşam sağlamaya yeter bir zenginlik bu.
Bir yanda böyle bir zenginlik, diğer yanda yetersiz beslenme, hastalık vb. nedenleri ile her 5 saniyede bir çocuk ölümü.
Kapitalistlerin zenginliğinin/servetlerinin temelinde işçilerin, emekçilerin karşılığı ödenmemiş emeği var. Ücretli emek sömürüsü var. Artı değer var. Hırsızlık, yiyicilik var.
Sahip oldukları servet işçilerden, emekçilerden çaldıklarıdır!
Öyle bir dünya ki, nereye baksan barbarlık ve barbarlık içinde yok oluşa doğru ilerliyor.
Bu gidişin nedeni egemen olan üretim ve yaşam tarzı! Kapitalist/emperyalist sistem!
Kapitalist/emperyalist sistemin bir tek alternatifi var: Sosyalizm/komünizm!
Çare kapitalist sistemin yıkılmasında, proletarya önderliğindeki devrimlerde!
Çare sosyalizmde, yapması zor olan basitte: Komünizmde!
3 Nisan 2025