Anayasa Mahkemesi’nin iki defa “hak ihlali’” kararı vermesine rağmen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki Yargıtay kararı Meclis’te okundu, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.
Anayasa Mahkemesi Can Atalay hakkında iki defa “hak ihlali’” kararı verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uymadı.
Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yetki tartışması, yargı krizi yaşandı. Bu kriz aşılmış değil.
Sonuçta AKP/MHP iktidarı yüksek yargının iki kurumu olan Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanılan yetki tartışmasında, dalaşta Yargıtay’dan yana saf tuttu. Yargıtay kararının gereğini yerine getirdi.
Anayasa’ya göre Anayasa Mahkemesi’nin kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Kâğıt üzerinde Anayasa Mahkemesi’nin kararları bağlayıcıdır.
Kağıt üzerindeki bu bağlayıcılığa AKP/MHP iktidarı uymadı. Bu uymamanın temelinde Türkiye’de burjuva anlamda hukuk rafa kaldırılması, hukuk adına hukuksuzluğun uygulanması yatıyor. Hukuk denen şey guguktur.
Guguk sisteminin en yüksek iki kurumu, Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki it dalaşı darbe olarak görülemez! Keza bu hukuksuzluk Meclis’e darbe olarak da görülemez! Burjuva devletin kurumlarını birbirine karşı savunma devrimcilerin işi olamaz!
Bu guguk sistemi içinde işçiler, emekçiler yararına savunulacak bir şey yoktur! Devrimcilerin görevi bütün kurumları ile guguk sisteminin koruduğu burjuva devleti yıkmak için mücadele olmalıdır.
T.C tarihi boyunca yargı bağımsız olmamıştır. Adalet egemenlerin adaleti olmuştur.
Kapitalizmde sınıflar üzeri, tarafsız, toplumun bütün sınıflarından, katmanlarından tüm bireylerine karşı eşit davranarak adalet dağıtan bir hukuk olması mümkün değildir.
Kapitalizmde burjuva hukuku egemendir. Hukuk esas olarak burjuvazinin işçi sınıfı ve emekçiler üzerindeki diktatörlüğünün bir aracıdır. Burjuvazinin yasalarla da garanti altına alınmış iktidarını sürdürmenin, ona yasal meşruiyet görüntüsü vermenin bir aracıdır. En ileri burjuva demokrasisinde bile, burjuva hukuku işçi sınıfı ve emekçiler karşısında burjuvazinin haklarını savunur.
Başta Can Atalay olmak üzere, gezi tutuklularına, devrimci ve Kürt/yurtsever tutsaklara özgürlük!
30 Ocak 2024