Cumhurbaşkanı RT Erdoğan’ın imzasıyla, “OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanına ilişkin alınan tedbirlere dair kararname” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kararnameye göre depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan illerde patronlar, işyerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, “uygunluk tespiti” beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.
OHAL bölgesinde İş Kanunu’ndaki “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak”, “işyerinin kapanması” gibi sebepler dışında işten çıkarma yasaklandı.
Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan ve işsiz kalanlar için de OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak.
Deprem bölgesindeki işyerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri OHAL süresi boyunca uzatıldı.
İş Kanunu 25/2 “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama” maddesine dayanarak patronların işçileri işten çıkardığı bilindiğinde, deprem bölgesinde getirilen şartlı işten çıkarma yasağı yeterli değildir.
İş Kanunu 25/2 ve 25/3 maddeleri de dahil olmak üzere tüm işten çıkarma uygulamaları yasaklanmalıdır.
Diğer yandan OHAL ile deprem bölgesinde işçilerin grev ve TİS hakkı OHAL boyunca ortadan kaldırıldı.
Aynı uygulamaya pandemi döneminde de şahit olmuştuk.
“Erteleme” adı altında grev yasakları, iktidarın sermaye yararına yıllardan bu yana uyguladığı bir yöntemdi.
Aynı uygulama deprem gerekçe gösterilerek devreye sokuluyor.
Kapitalizme, sermayenin çıkarlarını koruyan devlete, devleti yöneten AKP/MHP iktidarına karşı; haklarımız ve geleceğimiz için mücadele etme, örgütlenme dışında başka seçeneğimiz yok.
Kısa çalışma ödeneği nedir?
https://ydicagri.org/kisa-calisma-odenegi/
22.02.2023