Genel İş Sendikasında, sendika yönetiminin işçilere danışmadan, işçilerden habersiz, taleplerin çok gerisinde, gece yarısı toplu iş sözleşmelerine imza atmasını, ek zam taleplerine kulaklarını tıkamasını eleştiren temsilciler, işçiler disipline verilmekte, sendikadan ihraç edilmektedir.
Genel İş’in bu tutumunu eleştiren, bileşeni olduğumuz İşçi Emekçi Birliği bir açıklama yayımladı. Bu açıklamayı yayımlıyoruz.
DİSK/GENEL-İŞ SENDİKASI’NA ÇAĞRIMIZDIR
DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu, DİSK’in 16 Şubat 2022 tarihinde “Hayat Pahalı, Emek Ucuz, Bu Böyle Gitmez” şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, ek zam talebiyle döviz, pankart açan, slogan atan, DİSK’i göreve çağıran işçileri “sendika ahlak ve ilkelerine aykırı davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle, işçilerin seçtiği 9 temsilciyi 18 Şubat 2022 günü Whatsapp mesajı ile görevden aldı.
Görevden alınan 9 temsilci içinde eyleme katılmayan bir temsilci de vardı.
Görevden alınan 8 temsilci ve 16 Şubat eylemine katıldıkları gerekçesiyle 4 işçi 17 Ekim tarihinde Disiplin Kurulu’na verildi.
Ayrıca görevlerini sürdüren 9 temsilci de 23 Eylül’de imzalandığı belirtilen, fakat içeriği bugüne kadar hala açıklanmayan toplu iş sözleşmesi sürecinde eleştirel tutum sergiledikleri için disipline verildi.
İşçi Emekçi Birliği olarak, 13 Mart 2022’de 9 temsilcinin görevden alınması üzerine bir açıklama yapmış, işçilerin seçtiği temsilcilerin görevden alınmasının anti demokratik bir uygulama olduğunu belirtmiş, temsilcilerin görevlerine iade edilmesi çağrısı yapmıştık.
Genel İş Sendikası yönetimi greve çıkılan ya da greve çıkma aşamasında olan belediyelerde, örneğin İstanbul Kadıköy, Maltepe, Kartal, Beşiktaş, Ataşehir, İzmir Çiğli vs. toplu iş sözleşmelerine gece yarısı imza atmıştır. İşçilerin iradesi yok sayılmış, işçilere danışılmamış, işçilerden habersiz, işçilerin onay vermediği sözleşmeler imzalanmıştır.
Sendika yönetiminin bu tutumunu eleştiren işçiler disipline verilmekte, sendikadan ihraç edilmektedir.
1 Ekim 2022’de Ankara’da Genel İş Sendikası’nın Olağanüstü Genel Kurulu yapıldı. Bu Genel Kurul’da sendika yönetimini işçilere danışmadan, işçilerden habersiz, taleplerin çok gerisinde toplu iş sözleşmelerine imza attıkları için eleştiren, bu nedenle görevden alınan, disipline verilen, çeşitli illerde belediyelerde çalışan 16 temsilci/işçi ihraç edildi.
Sendika yönetimini göreve çağırmak, işçilerin iradesini tanımasını istemek, izlenilen siyaseti eleştirmek, “disiplinsizlik, sendikayı karalamak, itibarını zedelemek” olarak görülemez. Tam tersine işçi iradesi, işçi temsiliyeti, sendika içi demokrasi bunu gerektirir.
Diğer yandan krizin derinleştiği, enflasyonun yükseldiği, ücretlerin eridiği, alım gücünün düştüğü, işçilerin yoksullaştığı şartlarda; yeni yapılacak sözleşmeleri beklemeden ek protokol, enflasyon oranında zam talep etmek “sendika ahlak ve ilkelerine aykırı davranışlarda” bulunmak değil, tam tersine işçilerin haklarını savunduğunu iddia eden sendikanın görevidir.
Sendikalar, işçi sınıfının sermayeye karşı mücadelesi içinde doğan işçilerin öz örgütleridir.
Sendikalar işçi sınıfının çeşitli örgütlenme biçimleri içinde, işçileri işyerindeki sorunları temelinde örgütleyen ve en geniş işçi kitlesini kendi somut çıkarları temelinde mücadeleye çeken ilk ve en basit kitle örgütlenmesidir.
İşçilerin kendi örgütünde kendi adlarına alınan bütün kararlarda söz sahibi olmak istemesi, sendikal haklarına sahip çıkma mücadelesi yürütmesi gayet doğaldır.
“Devrimci” sıfatı taşıyan, “devrimci” iddiasındaki DİSK üyesi Genel İş Sendikası’nda da işçilerin karar alma sürecine doğrudan katılmak istemesi, öneri ve eleştirilerde bulunması, sendika yönetiminin izlediği siyaseti eleştirmesi, işçi inisiyatifinin ve demokrasinin gereğidir.
İşçilerin üyesi oldukları sendika yönetimini eleştirmesi, önerilerde bulunması, talepte bulunması, Genel İş Sendikası için sevindirici olmalıdır. Düşünen, sorgulayan, eleştiri getiren, önerilerde bulunan işçilerin çoğalması sendikayı güçlendirecektir.
Sırf eleştirel tutum sergiledikleri için işçilerin sendikadan ihraç edilmesi, disipline verilmesi karşı olunan siyasi iktidarın uygulamalarını sendika içinde uygulamak demektir. Seçilmiş temsilcileri görevden almak, yerlerine kayyum atamak siyasi iktidarın uygulamasıdır. Bu uygulamadan vaz geçilmelidir.
Zira demokrasiyi içselleştirmeyenlerin, sendika içi demokrasiyi yok edenlerin; ülke için demokrasi istemesi, demokrasi mücadelesi vermesi mümkün değildir.
İşçilerin iradesini tanıyan, demokrasiyi içşelleştiren, eleştiriye önem veren, sendika içinde hak arama kanallarını geliştiren, işçilerin söz, yetki, karar sahibi olmalarını temel alan bir sendikal yapı işçi hareketini geliştirip güçlendirecektir.
Bugün sendika yönetimlerine hakim bürokratik anlayışların aşılması ancak taban inisiyatifinin geliştirilmesi ile mümkündür. İşçi sınıfının tüm mücadele örgütleri ve araçlarının gerçek misyonuna kavuşması için işçi örgütlerinde işçilerin temsiliyetini sağlamayı esas alan bir mücadele yürütülmesini önemsiyoruz.
İşçi Emekçi Birliği olarak Genel İş Sendikası’nı, işçilerin iradesini tanımayan, sendika içinde demokrasiyi ortadan kaldıran anti demokratik uygulamalardan vaz geçmeye, ihraç edilen, görevden alınan işçileri/temsilcileri görevlerine iade etmeye çağırıyoruz.
İŞÇİ EMEKÇİ BİRLİĞİ