Metal patronlarının sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 150 bini aşkın metal işçisini ilgilendiren, 2023-2025 dönemi Grup Toplu Sözleşmesi anlaşma ile sonuçlandı.
28 Eylül 2023’te başlayan sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkta sonuçlanmış, arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayınca metalde yetkili üç sendika Birleşik Metal İş, Türk Metal, Özçelik İş grev kararı almıştı.
Türk Metal, Özçelik İş greve çıkılacak tarih belirtmezken, Birleşik Metal İş 19 Ocak, 23 Ocak ve 24 Ocak’ta kademeli olarak greve çıkma kararı aldı.
Greve kısa bir süre kala MESS’in çağrısıyla 17 Ocak’ta yapılan toplantıda anlaşma sağlandı ve sendikalar sözleşmenin altına imza attı.
Birleşik Metal iş anlaşmayı “zafer direnen metal işçilerinin oldu” başlığıyla duyurdu.
Türk Metal, “Verdiğimiz sözü tuttuk, Cumhuriyetimizin 100. Yılında yüzde 100’ü aşan bir zam aldık. Toplu sözleşmede geldiğimiz bu durum, Türk Metal için yeni bir zaferdir.” Değerlendirmesi yaptı.
Özçelik İş, “MESS Grup Toplu İş Sözleşme süreci, masa başında ve metal işçilerinin ücretlerine yapılan rekor bir ücret artışıyla imzalandı.” İfadesi kullandı.
MESS ile yapılan anlaşmanın detayları şöyle:
“Ücret zammı, birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98 artış olarak kabul edildi.
(Bu zam oranının dağılımı şöyledir: Saat ücreti 65 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretleri önce 65 TL’ye yükseltilecek, daha sonra üzerine yüzde 32 oranında zam yapılacak, ardından maktu (seyyanen) olarak 30 TL daha eklenecektir. Bu zammın yanında her kıdem yılı için saat ücretlerine 15 yılı geçmemek üzere 2 TL kıdem zammı yapılacaktır. EYT’lilere kıdem zammı ilk işe girdikleri tarih itibarıyla yapılacaktır.)
1 Mart’tan sonra (sözleşmemizin ikinci 6 aylık dönemi için) yüzde 30 zam yapılacak.
Ancak 6 aylık enflasyon yüzde 30’u geçerse çıkan enflasyon oranı uygulanacak.
Sözleşmemizin üçüncü 6 aylık döneminde, enflasyona 3 puan refah payı eklenerek zam yapılacak.
Son dönem olan dördüncü 6 aylık dönemde ise enflasyon oranında zam yapılacak.
1 Eylül 2023 tarihinde, yüzde 98 oranındaki zam, aylık olarak ücretle birlikte ödenen yakacak yardımı ile yüzde 102,3 oranına ulaşmıştır. Bir başka deyişle, bir metal işçisinin 31 Ağustos 2023 tarihindeki geliri, 1 Eylül 2023 itibarıyla yüzde 102,3 oranında artacaktır.
1 Mart 2024 tarihi itibarıyla ise sadece ücretlerde kümülatif olarak yüzde 157,4 oranında artış sağlanmıştır.
Bu zam ile ortalama ücretli bir metal işçisinin aylık net ücreti, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31.541 TL olacak; ayrıca aylık net 1.048 TL yakacak tutarı da eklendiğinde, ele geçecek aylık net ücret 32.589 TL’ye ulaşacaktır. Bu ücret 1 Mart 2024 tarihinde ise 42,051 TL’ye çıkacaktır.
Sosyal haklar ise, sözleşmenin birinci yılında yüzde 140 oranında, ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artacaktır.
Bu hakların yanı sıra;
Ulusal ve dini bayramlarda fazla mesai ücret %100’den %125’e çıkacaktır.
Engelli kadrosunda çalışanlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde idari izinli sayılacaktır.
Anasınıfında öğrenim görenlere de eğitim yardımı verilecektir.
2 gün sünnet izni verilecektir.
İşyerinde çalışan işçilerin en düşük ücreti, asgari ücretin yüzde 8 fazlasından aşağı olmayacaktır.”
(http://www.birlesikmetalis.org/index.php/tr/guncel/toplu-sozlesme/2101-messtis)
Üç sendikada işçilere danışmadan, işçilerin onayını almadan sözleşmeyi imzaladı.
Birleşik Metal İş bu durumu açıkça teslim etmektedir. “Metal işçilerinin beklentilerini karşılayacak bir duruma gelinmesi nedeniyle Başkanlar Kurulumuzun da görüşünü alan Merkez Yönetim Kurulumuz, sözleşmenin imzalanmasına karar verdi.”
Metal patronlarının işçilerin sırtından kârlarına kâr kattığı, işçilerin artan enflasyon karşısında alım gücünün düştüğü, ücretlerinin eridiği, yoksullaştığı koşullarda rakamlara boğulan ücret artışı gerçek anlamda ücret artışı değildir. Gerçek ücret artışı enflasyonun üzerinde olan ücret artışıdır.
Ortada kutlanması gereken ne bir “zafer”, ne de “rekor ücret artışı” vardır.
Metal işçileri sendika ayrımı yapmadan mücadeleyi ellerine almadıkları sürece, sendikal bürokrasiyi alttan zorlayacak tabandan çeşitli mücadele araçları (fabrika komiteleri, grev ve mücadele komiteleri vs.) kurmadıkları, mücadeleyi bu araçlar ile sürdürmedikleri, mücadeleyi sendikal bürokrasiye bıraktıkları sürece, kazanan metal patronları ve onların işçi sınıfı içindeki uzantısı sendikal bürokrasi olacaktır.
18 Ocak 2024