Türk Metal, Öz Çelik-İş, Birleşik Metal-İş sendikaları ile metal işkolunda patronların sendikası MESS (Metal Sanayicileri Sendikası) arasında, 12 Ekim 2021’de başlayan 2021-2023 dönemi metal işkolu grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde MESS ilk altı ay için yüzde 12 zam teklif etti.
Türk Metal birinci yıl ilk altı ayı için yüzde 29,57, Birleşik Metal İş ise ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89 zam talep etti.
Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç alınamamasının ardından Aralık ayı ortasında arabulucu devreye girdi. Arabulucu görüşmelerinden de bir sonuç çıkmayınca Türk Metal Sendikası 24 Aralık’ta grev kararı aldı. Çelik İş Sendikası’nın tepki göstermediği bu süreçte Birleşik Metal İş’de 14 Ocak’ta dört işletmeye bağlı sekiz fabrikada greve başlayacağını duyurdu.
Arabulucu sürecinde teklifini revize eden MESS, teklifini yüzde 12’den yüzde 17’ye çıkardı.
Türk Metal, Birleşik Metal iş; çeşitli eylem ve etkinliklerle metal işçilerinin tepkilerini devreye soktu.
Türk Metal 2 Ocak’ta Kocaeli’nde onbinlerce işçinin katıldığı miting yaptı.
MESS sendikaları 5 Ocak’ta görüşmeye çağırdı.
Görüşmede MESS ilk 6 aylık dönem için teklifini yüzde 21’e, sosyal haklara ise 1. yıl için verdiği yüzde 19,25 oranındaki artış teklifini yüzde 25’e yükseltti.
MESS’in teklifini Türk Metal, Birleşik Metal İş kabul etmedi.
Birleşik Metal İş 4 işletmeye bağlı 8 fabrikada 14 Ocak 2022 günü için grev kararı almıştı.
5 Ocak’ta 6 işletme için 18 Ocak 2022 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı aldığını duyurdu.
Türk Metal başkanı Pevrul Kavlak görüşmeden sonra attığı twitte, “MESS’in bu yaklaşımını sözleşmenin seyri açısından olumlu buluyorum. Benim de katılacağım bundan sonraki görüşmelerde temsil ettiğimiz kitlenin memnun olacağı bir sonucu almayı umuyorum” dedi.
MESS’in yeni teklifini olumlu bulan Kavlak, sözleşmeyi imzalamak için böylece yeşil ışık yakmış oldu.
24 Aralık’ta grev kararı alan Türk Metal, greve çıkmak için bir tarih belirlemiş değil. Görünen Türk Metal’in greve çıkma niyeti yok. Bu yönde bir hazırlığı da yok. Masa başında MESS ile anlaşmaya çalışıyor. Diğer yandan da mücadeleci görünerek, üyesi olan metal işçilerinin tepkilerini dindirmeye çalışıyor.
MESS’in teklifini 1.yıl ilk ay için yüzde 21’e çıkarması yeterli değildir. MESS’in teklifi metal işçilerinin reel ücret kayıplarını gidermekten uzaktır.
TUİK 2021 yıllık enflasyon oranını açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon 36,08. Gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğu herkesin malumu.
Sendikaların ilk altı ay için istedikleri zam oranı ise yüzde 29,30!
Sendikalar tekliflerini revize etmelidir. İstenilen zam oranı resmi enflasyon oranının altında kalmıştır.
Zam yağmuru yağarken, enflasyon yükselirken, işsizlik artarken, ücretler erirken; talep edilen zam oranı enflasyon üzerinde olmalıdır.
Metal sektöründe pandemi döneminde kârlılık oranı yüzde 55 arttı. Patronlar işçilerin sırtından kârlarına kâr kattı.
Metal işçileri kazanılmış haklarını kaybetmemek, enflasyon karşısında ücret düşüşü yaşamamak için, gerçek ücret artışı için sendika ayrımı gözetmeksizin birlikte mücadele etmelidir.
Metal işçileri kazanırsa işçi sınıfı da kazanacaktır. Elde edilecek kazanımlar tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır.
Metal işçileri mücadeleyi ellerine almalı, mücadeleyi sendika bürokrasisine bırakmamalı, tabandan çeşitli mücadele araçları (fabrika komiteleri, grev ve mücadele komiteleri vs.) yaratmalı, mücadelelerini bu örgütlenmeler önderliğinde sürdürmelidirler.
Bu mücadele sadece metal işçilerinin değil, işçi sınıfının mücadelesi olmak zorundadır.
5 Ocak 2021