2021-2023 dönemi için metal işkolunda Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal işkolunda örgütlü sendikaların Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başlıyor.
Türk-İş’e bağlı Türk Metal, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş sendikalarına üye 130 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren TİS görüşmeleri sadece işçiler ve ailelerini ilgilendirmiyor. Önemli sözleşmelerden biri olan MESS sözleşmesi, başta sendikalı işçiler olmak üzere işçi sınıfının bütün kesimlerini ilgilendiriyor ve etkiliyor.
Metal işkolunda örgütlü, Türk Metal ve Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BMİS) TİS taslaklarını açıkladı.
Özçelik-İş Sendikası ise TİS taslağını henüz açıklamış değil.
Türk Metal’in teklifi:
Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sendikanın TİS teklifini 25 Ağustos’ta düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.
Grup Toplu İş Sözleşmesi MESS’e üye toplam 179 işverene bağlı 210 işyerini kapsıyor. Türk Metal’in, kendilerinin verdiği bilgiye göre bu fabrikalarda yaklaşık 127 bin üyesi bulunuyor.
“Ölümüne çalıştık kazanacağız” başlığıyla açıklanan taslakta Türk Metal’in ücret teklifi şöyle:
“Teklifin birinci yılının ilk altı ayında saatlik ücreti 20,50’nin altında olan arkadaşlara 0,90 TL bir iyileştirme istiyoruz. Bu da ücreti 6150 liranın altında olan arkadaşlara 6150 lirayı geçmeyecek şekilde 270 lira iyileştirme anlamına geliyor. Daha sonra üyelerimizin tamamına yüzde 27 zam istiyoruz. Bu da birinci yılın ilk altı ayında yüzde 29,57’ye geliyor. İkinci altı ay enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon artı saatlik ücretlere 1 TL, dördüncü altı ayında da enflasyon talebimiz var. Sosyal haklarda ise birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl için enflasyon artı yüzde 4 artış istiyoruz.” (http://www.turkmetal.org.tr)
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın teklifi:
BMİS TİS teklifini, işçilerin katılımıyla 27 Ağustos’ta bir basın toplantısı ile açıkladı.
Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında, BMİS’nın örgütlü olduğu 33 işletmeye bağlı 50 fabrikada yaklaşık 11 bin üyesi bulunuyor.
BMİS Genel başkanı Adnan Serdaroğlu’nun açıkladığı ücret teklifi 4 bölümden oluşuyor:
“İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10 oranında artırılmasını istiyoruz.
İkinci olarak, halen çalışanlar arasında sektörümüzde düşük ücretli işçilerin bulunduğu gerçeğini göz önüne alarak, bu işçilerin ücretlerinde bir miktar iyileştirme yapılmasını önemli görüyoruz. Bu nedenle, saat ücreti 20 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL’yi geçmemek üzere 0,70 krş iyileştirme yapılmasını istiyoruz.
Bu iyileştirmeden sonra, ilk 6 aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4,60 TL zam yapılmasını istiyoruz.
Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89’dur.
Bu teklimiz ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dahil net 1.458 TL’ye denk gelmektedir.
Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse, resmi enflasyonun gerçeği yansıtmaması nedeniyle, teklifimiz:
2.altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi,
3.altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi,
4.altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi şeklindedir.
Sosyal haklarda 1. Yıl için ortalama yüzde 45 oranında artış teklif ediyoruz. Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz.” (http://www.birlesikmetalis.org)
Metal İşçileri Mücadeleye!
Metal sektöründe pandemi döneminde kârlılık oranı yüzde 55 arttı. Patronlar işçilerin sırtından kârlarına kâr kattı.
Metal işçileri kazanılmış haklarını kaybetmemek, enflasyon karşısında ücret düşüşü yaşamamak için, gerçek ücret artışı için sendika ayrımı gözetmeksizin birlikte mücadele etmelidir.
Bu mücadele sadece metal işçilerinin değil işçi sınıfının mücadelesi olmak zorundadır.
Metal işçileri kazanırsa işçi sınıfı da kazanacaktır. Elde edilecek kazanımlar tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır.
1 Eylül 2021