Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal sektöründe örgütlü işçi sendikaları arasında 150 binin üzerinde işçiyi kapsayan grup toplu sözleşmesi süreci başlıyor.
Metal iş kolunda Türk-İş üyesi Türk Metal en çok üyeye sahip sendika durumunda.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş ve Hak İş’e bağlı Özçelik İş de masaya oturacak sendikalar arasında.
Birleşik Metal İş’in toplu sözleşme kapsamında örgütlü olduğu 34 işletmeye bağlı yaklaşık 12 bin üyesi bulunuyor.
Birleşik Metal İş 28 Ağustos Pazartesi Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi nikah salonunda düzenlediği etkinlik ile 2023-2025 Toplu sözleşme teklifini kamuoyuna duyurdu.
Sendikanın teklifini Genel Başkan Adnan Serdaroğlu okudu.
Birleşik Metal İş Sendikası (BMİS) saat ücreti 65 TL’nin altında olan işçilerin saat ücretlerinin 65 TL’ye yükseltilmesini, aylık ikramiye dahil net 13.940 TL’nin altında ücret alan işçilerin ücretlerinin 13.940 TL’ye getirilmesini, her kıdem yılı için saat ücretlerine 2, 5 TL verilmesinin yanı sıra tüm işçilerin saat ücretlerine seyyanen 77 TL ücret zammı teklif ediyor.
3 kalemden oluşan ücret zam teklifinin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5’dir.
Teklif ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dahil net 20.587 TL’ye denk gelmektedir.
Teklif edilen bu zam oranı ile ortalama bir metal işçisinin ücreti ikramiye dahil net 35.064 TL olacaktır.
Ayrıca sendika ücretlere toplu sözleşme öncesi 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapılmasını ve bu zammın toplu sözleşme süreci sonrası ortaya çıkacak ilk altı aylık zamdan mahsup edilmesini talep etmektedir.
BMİS sosyal haklarda ise ilk 6 aylık dönem için ortalama yüzde 450 oranında artış teklif ediyor. Sosyal hakların ücret gibi 6’şar aylık dönemlerde ve ücret artışları ile aynı oranda artırılmasını talep ediyor.
Zam yağmuru devam ederken, enflasyon yükselirken, işsizlik artarken, ücretler erirken, alım gücü düşerken, sefalet artarken talep edilen zam oranı enflasyon üzerinde olmalıdır.
Metal sektöründe 2022 yılında da patronlar işçilerin sırtından kârlarına kâr kattı.
2022 yılında kimi metal patronlarının kârları:
Borusan Mannesmann yüzde 1329,6, Bosch Fren Sistemleri yüzde 169,9, Ford Otosan yüzde 111,5, Otokoç Otomotiv yüzde 173,7, Türk Traktör yüzde 124,7, Tofaş yüzde 160,9, Anadolu Isuzu yüzde 192, Sarkuysan Elektrolitik yüzde 104,1, Makina Takım yüzde 179,6,Türk Prysmian Kablo yüzde 366,5..
Metal işçileri kazanılmış haklarını kaybetmemek, enflasyon karşısında ücret düşüşü yaşamamak için, gerçek ücret artışı için sendika ayrımı gözetmeksizin birlikte mücadele etmelidir.
Metal işçileri kazanırsa işçi sınıfı da kazanacaktır. Elde edilecek kazanımlar tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır.
Metal işçileri mücadeleyi ellerine almalı, mücadeleyi sendika bürokrasisine bırakmamalı, tabandan çeşitli mücadele araçları (fabrika komiteleri, grev ve mücadele komiteleri vs.) yaratmalı, mücadelelerini bu örgütlenmeler önderliğinde sürdürmelidirler.
Bu mücadele sadece metal işçilerinin değil, işçi sınıfının mücadelesi olmak zorundadır.
28 Ağustos 2023