2024 yılında rekor sıcaklıkların yaşandığı yaz mevsiminde orman yangınlarında büyük bir artış yaşanıyor.
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de 1 Ocak-19 Ağustos 2023 döneminde 1419 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde 2 bin 529 orman yangını çıktı. Yine aynı dönem mukayese edildiğinde yanan orman alanı 8 bin 865 hektardan 17 bin 456 hektara yükseldi.
Uzmanlar küresel ısınma ve insan kaynaklı faktörlerin yangınları tetiklediğini belirtirken, önümüzdeki yıllarda daha büyük risklerle karşılaşılabileceğini vurguluyor.
Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı olsa da hava koşulları ve bitki örtüsü yangınların geniş alanlara yayılmasına neden oluyor.
İzmir’de Yamanlar Dağı’nda başlayan yangın 15 Ağustos’ta kontrol altına alındı. İzmir’de Karşıyaka, Urla ve Menderes bölgelerinde çeşitli yangınlar çıktı. Özellikle Karşıyaka’daki yangın 62.5 saat, Urla’daki yangın ise 16.5 saat süren mücadeleler sonucunda kontrol altına alındı.
Manisa Gördes ilçesinde başlayan yangın, Salihli ve Gölmarmara ilçelerine ulaştı. Gördes’teki Karayakup köyü tamamen yandı. Yangın, çeşitli mahalleleri etkileyerek büyük hasara yol açtı.
Muğla Yatağan, Ula ve Datça ilçelerinde eş zamanlı yangınlar çıktı. Yatağan’daki yangının arıcıların körük ateşinden başladığı belirlendi.
Bolu Göynük ilçesindeki orman yangını 72 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı.
Ormanlar giderek yok oluyor
Canlılar için korunması mutlaka gerekli olan ormanlar; her alanda olduğu gibi bu alanda da kapitalist sistemin azami kâr hırsı yüzünden sürekli azalmaktadır.
Ormanların yok olmasının önemli bir sebebi de orman yangınlarıdır.
Genellikle kurak geçen yaz ayları orman yangınları mevsimidir. Doğal ya da insan eliyle ortaya çıkan yangınların çıkış sebepleri şunlardır:
Doğa olayı yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangınlar,
İnsanların kendilerine alan açması/rant için çıkarılan yangınlar,
Ormanlık alanlarda özellikler yaz aylarında mangal yapmak için yakılan ateşlerden çıkan,
Ormanlık alanlarda söndürülmeden atılan sigara izmaritleri,
Ormanlık alanlara atılan cam şişelerin oynadığı mercek rolünden dolayı çıkan yangınlar,
Savaşlar sonucu “düşmanını yok etmek” için kasıtlı çıkarılan yangınlar…
Orman yangınları çölleşme ve kuraklaşma, erozyonların artmasına yol açar.
Yangınla yok olan canlılar/kuşlar, yaban hayvanları, böcekler ve insanlardır.
Önemli oranda yeşil alan kaybı/oksijen eksikliği, doğal ortamın yok olmasıdır.
Yangın sonucu karbondioksit salınımı artar ve hava kirliğine sebep olur.
Devletin yangınlara müdahale için elindeki malzeme yeterli değildir.
Silahlanmaya yatırılacak paraların onda biri orman yangınlarına karşı mücadele alanında kullanılsa eldekinin beş-on misli araç ve gerece sahip olunur. Bu sorun yalnızca Türkiye‘ye has bir sorun değildir. Kendini dünya jandarması olarak gören ABD emperyalistlerindeki durum da farklı değildir. Silahlanmaya yatırılan trilyonlarca dolar, doğa felaketlerine karşı tedbir ve mücadeleye yatırılsa felaketlerin sonucu bunca yıkıcı olmaz.
Ormanların milleti yoktur. Yanan her orman canlılar için felakettir, Ege’de, Akdeniz’de, İstanbul‘da yanan ormanlarla Dersim‘de, Cudi’de yanan ormanların bir farkı yoktur.
Nasıl çıkarsa çıksın, neden ne olursa olsun, nerede olursa olsun, orman yangınları eko sisteme, doğaya, bir bütün olarak insanlığa zarar vermektedir.
Orman yangınları, yanan gelecektir!
21 Ağustos 2024