Birleşik Metal-İş, Türk Metal, Özçelik-İş, 2021-2023 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesini birlikte imzaladı.
Mersin Çimsataş işçileri, sözleşme imzalanmadan önce Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun fabrikaya gelerek, bir vardiyada çalışan işçilerle görüştüğünü, kendilerinin o zaman da önerilen zam oranını kabul etmediklerini, bunu Serdaroğlu’na ilettiklerini söylüyorlar.
İşçiler Serdaroğlu’na “önerilecek zam oranını imzalamadan bize soracak mısınız” diye sorduklarını, evet cevabı almalarına rağmen kendilerine sorulmadığını, kendi taleplerinin sözleşme imzalanırken dikkate alınmadığını söylüyorlar.
Çimsataş işçileri, imzalanan sözleşmede ücretlere yapılan zam oranlarını sefalet zammı olarak görüp sözleşmeyi kabul etmedi, 12 Ocak itibarı ile direnişe geçti.
Çimsataş işçileri, tüm metal işçilerine dayanışma çağrısı yaptı: “Bu süreç tüm metal işçilerini ilgilendiriyor. Herkesin kazanması için hep birlikte eyleme geçmemiz gerekir.”
Sefalet zammını kabul etmeyen, polis zoruyla fabrikadan çıkarılan Çimsataş işçileri, fabrikanın bahçesine alınmıyor. Bugün itibarı ile 13 işçinin patron tarafından çıkışının verildiği bilgisini işçilerden aldık.
“Bu sözleşme eylül ayında imzalansaydı itirazımız olmazdı. O zaman dolar 7 liraydı. Şimdi dolar 14 lira. Her şeye zam geldi. TÜİK yılık enflasyonu yüzde 36 açıkladı, üstelik ocak ayında yeni zamlar yaptılar. Bağımsız iktisatçılar yıllık enflasyonu yüzde 82 olarak açıkladı. Yediğimizden, içtiğimizden, giydiğimize kadar her şeye yüzde yüzün üzerinde zam geldi. İlk altı ay yüzde 27 bizim için kabul edilemez bir oran” diyen işçiler tüm metal işçilerini dayanışma için eyleme çağırdılar.
26 yıllık bir işçi fabrikada saat ücretinin 34 lira olduğunu, 26 yıllık olan başka bir işçi ise saat ücretinin 35 lira olduğunu söyledi. İşçiler Çimsetaş fabrikasında saat ücretlerinin çok düşük olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Yeni asgari ücretle saat ücreti 22.24 oldu. Bizde saat ücretinin ortalaması 21.5-22 lira. Onun için gelen zam da düşük olunca biz açlık sınırında bir yaşama mahkum oluyoruz. Bizim istediğimiz ücretlerimizin insanca yaşayacak seviyeye çıkarılması.”
İşçiler, patronun sendika ile işçilerin talepleri konusunda görüştüğünü, görüşmede taleplerinin kabul edilemez olduğunu söylediğini aktardı. Ayrıca patron işçilere gönderdiği mesajda, “12.01.2022 tarihinde saat 16.00’da iş bırakma suretiyle başlattığınız ve işyeri işgaline dönüşen yasa dışı eyleminiz nedeniyle işyerimizde günlük 5 milyon TL tutarında oluşan zarara ile doğacak her türlü zararın sizlerden tazmini yoluna gidileceğini ve gerekli cezai yaptırımların uygulanacağını duyururuz” işçileri tehdit etti. Ayrıca işçilerin iş bırakması üzerine, patronun fabrikaya Çalışma Müdürlüğünden müfettiş ve noter getirmesi, işçiler tarafından gözdağı şeklinde yorumlandı. Patronun bu tehdidinin arkasında polis tomalarla fabrikaya girerek, işçilere gözdağı vermeye başladı. Bugün işçileri ziyaret ettiğimizde tomalar fabrika içinde beklemeye devam ediyordu.
İşçilerin talepleri
“Sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27’nin üzerine yüzde 35 daha zam verilsin. İkinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılsın.
Fazla mesai ücretleri hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlensin.
İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortası aileyi de kapsasın.
Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılsın.
Kıdem farkı, ara dinlenme ve çay molası verilsin.
Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonları tam olarak verilsin.
Hiçbir işçi iş bırakmadan dolayı işten atılmasın ve yapılacak ek protokole yazılsın.”
İşçiler ile sohbetimizin ardından Yeni İşçi Dünyasının son iki sayısını işçilere dağıttık.
14 Ocak 2022
Yeni İşçi Dünyası/Mersin