Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, Federal Kürdistan Bölgesi’nde yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılması gerektiğini söylediği için AKP/MHP iktidarı tarafından hedef gösterilmiş, gözaltına alınıp tutuklanmış, 2,5 ay hapishanede kalmış, hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı’nın gözaltına alınması sonrasında; “6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanunu’nun ‘Amaçları dışında faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliği’nin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sağlık Bakanlığı’nın veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi üzerine…’ şeklindeki Ek 2. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince; TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı’nın, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesine, aynı maddenin 3. Fıkrasında düzenlenen usulle yerine yeni merkez konseyi başkanı seçilmesine karar verilmesi” talebi ile açılan davada karar veren Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, yalnızca Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın değil; TTB Merkez Konseyi’nin görevlerine son verilmesine, ayrıca, görevlerine son verilen organları seçecek TTB Büyük Kongresini toplamak üzere; Büyük Kongre temsilcileri arasından beş kişinin atanmasına karar verdi.
Atanan bu beş kişi yalnızca TTB’yi seçime götürmekle değil, aynı zamanda, görevlerine son verilen organlar gibi yönetmekle görevli ve yetkili olacaktır. TTB’de yeni yönetim seçilene kadar, TTB’yi bu sürede yönetecek kayyum yetkisine haiz olacaklardır.
Her ne kadar, yasada, seçilecek kayyumun 1 ay içinde seçim yaptıracağı düzenlenmiş ise de, bu sürelerin uzatılması ve TTB’nin atanmış-kayyum eliyle yönetilmesinin olağanlaştırılması mümkündür.
Bu davada TTB Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın adli tıp uzmanı sıfatı ile bir konuda yaptığı bilimsel açıklama, bilimsel faaliyeti suç konusu yapıldı.
Diğer yandan, Fincancı’nın, bilimsel düşünce açıklamasından ibaret bir fiili, merkez konseyine atfedilecek bir fiil bulunmadığı halde, TTB Merkez Konseyinin amaç dışı faaliyeti olarak değerlendirildi.
TTB Merkez Konseyinin görevden alınması kararı, hukuki değil siyasi bir karardır.
Dr. Şebnem Korur Fincancı bir bilim insanıdır.
Fincancı bilimin bağımsızlığını, bilim insanlarının ifade özgürlüğünü ve bunlarla yakından ilişkili olan halk sağlığını koruma mücadelesinin savunucusudur.
“Düşünce ve ifade özgürlüğü” çerçevesinde bir konuda bilimsel açıklama yapmıştır.
Türkiye’de kâğıt üzerine var olan burjuva hukuk rafa kaldırıldı.
Hukuk adına uygulanan hukuksuzluktur. Hukuk denilen şey aslında guguktur!
Yargı tamamen yürütmenin emirleri doğrultusunda hareket etmektedir.
TTB Merkez Konseyinin görevden alınması kararı, AKP/MHP iktidarının kendilerine muhalefet eden herkese yönelik uyguladıkları baskıların, soruşturmaların, tutuklamaların, hapis cezalarının bir parçasıdır ve kabul edilemez!
Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı kesinleşmiş karar değildir.
Mahkeme kararı, Yargıtay tarafından onanarak kesinleşmesi durumunda uygulanacak. TTB’nin kararı İstinaf etmesi, istinafta karar onanırsa, temyiz yoluna başvurması söz konusu olacaktır. Kararın kesinleşmesine kadar, TTB Merkez Konseyinin görevi devam edecektir.
1 Aralık 2023