Umut Yayımcılık 6/7 Nisan’da İstanbul Şişli Tiyatrosunda Uluslararası Maoizm Sempozyumu düzenledi.
Sempozyuma katılarak yayın masası açtık, serbest kürsü bölümünde konu hakkında görüşlerimizi ifade ettik.
Birinci gün:
“Proleter devrimler çağında ileri bir halka: Çin Devrimi ve büyük önderi Mao Zedung” başlıklı I. Oturumda, Volkan Yaraşır “Çin Devriminin diyalektiği ve Mao Zedung” başlıklı, Teori ve Politika dergisinden Jülide Yazıcı “Devrimde önder, parti, kitle ilişkisi” başlıklı, Partizan temsilcisi “Bir usta, bir devrim, üç önder: Mao Zedung, Gonzalo, Mazumdar ve İbrahim Kaypakkaya” başlıklı sunum yaptı. Fransa’dan Noyau D’etudes Marxistes temsilcisi konu hakkında görüşlerini anlattı.
II. Oturumda, Avrupa Göçmen Emekçiler Birliği “Sosyalizmde kapitalizmin şartları ve devrimin kaçınılmazlığı” başlıklı, Cihan Cinemre “Çin tarımında kapitalizme dönüş” başlıklı, Partizan temsilcisi “BPKD bağlamında devrimde öncü kadınlar ve komünist partisi” başlıklı sunum yaptı.
İkinci gün:
“Proletarya enternasyonalizminin bir savunusu olarak Maoizm” başlıklı III. Oturumda, Hindistan’dan Ajith, “Hindistan ve Nepal’de Maoist hareketin deneyimleri, modern revizyonizme karşı Maoizm’in başarısı” konulu, Almanya’dan Rote Post temsilcisi konu hakkında, Partizan temsilcisi “Emperyalizm ve her türden iş birlikçilerine karşı komünist düşünce” konulu, Halkın Haklarını Savunmak için Devrimci Cephe (FRRDP) Brezilya’dan konuşmacı “Marksizm-Leninizm-Maoizm, enternasyonalizm ve demokratik devrim” konulu sunum yaptı.
Sunumlar hakkında okurlarımız https://www.yenidemokrasi34.net/ sitesinden bilgi edinebilirler.
Serbest kürsü bölümünde YDİ Çağrı adına bir yoldaşımız “Mao Zedung Düşüncesi, Maoizm” konusunda görüşlerimizi aktardı.
Yoldaşımızın yaptığı konuşma:
“Merhaba arkadaşlar
Mao Zedung Düşüncesi, Maoizm konusunda kısaca görüşlerimizi aktarmak istiyorum:
Dünya Komünist Hareketi içinde 1970’li yılların sonuna kadar, Mao Zedung Düşüncesi kavramı kullanıldı.
Devrimci Enternasyonal Hareketi’n kuruluş süreci döneminde Mao Zedung Düşüncesi kavramı yerine Maoizm kavramı kullanılmaya başlandı.
Mao Zedung Düşüncesi 1945 yılının birinci yarısında, Çin Komünist Partisi 7.Kongre ön hazırlıkları sırasında ortaya atılır. Mucidi Liu Şao Çi’dir.
Mao Zedung Düşüncesi’nin içeriği “Marksizmin Çinlileştirilmesi, Çin komünizmi, Çin Marksizm’i” olarak doldurulur.
Mao Zedung Düşüncesi, “Mao Zedung’un Çin tarihi, toplumu ve devrimi hakkındaki teorisidir. Mao Zedung Düşüncesi Marksist Leninist teoriyi Çin devriminin pratiği ile birleştirmektedir. O Çin komünizmidir, Çin Marksizmidir.” (Liu Şao Çi, ÇKP 7.Kongresine sunduğu “Parti Üzerine” adlı rapor. Aktaran H. Yeşil “Mao Zedung ve Çin Devrimi” sayfa 108)
Mao Zedung Düşüncesi ÇKP 7.Kongre kararıyla ÇKP tüzüğüne geçirilir.
Mao Zedung Düşüncesi, Büyük Proleter Kültür Devrimi dönemine kadar bu içerik ile savunulur/propaganda edilir.
Lin Biao 1965 yılında yazdığı “Yaşasın Halk Savaşının Zaferi” adlı broşürde Mao Zedung Düşüncesi’ni yeniden formüle eder. Halk savaşı teorisini dünya devriminin yolu olarak genelleştirir. ABD emperyalizmini baş düşman olarak tespit eder. “Dünyanın şehirlerini, dünyanın kırlarından kuşatmayı” önerir. Çağın “kapitalizmin ve emperyalizmin çöküşe doğru ilerlediği, sosyalizmin ve komünizmin zafere doğru ilerlediği çağ” olduğunu yazar.
Mao Zedung Düşüncesi, Büyük Proleter Kültür Devrimi sırasında ve sonrasında yeni şekillere bürünür, gelişir ve yayılır.
Büyük Proleter Kültür Devrimi sırasında Mao Zedung Düşüncesi’nin, Büyük Proleter Kültür Devrimi eylemlerine yol gösteren kılavuz olduğu düşüncesinin propagandası yoğun bir şekilde yapılır.
Mao Zedung Düşüncesi, temel belgeleri Kültür Devrimi sırasında yayınlanmış olan, Çin Komünist Partisi 9. Parti Kongresi’ne sunulan raporda olgunlaşmış ifadesini bulan, yer yer Mao Zedung’un orijinal görüşlerine dayanan ve fakat bir dizi noktada Mao Zedung’un görüşlerinin yorumu olan; Mao Zedung’un karşı çıkmadığı, bu anlamda sorumlu olduğu ve fakat bizzat onun üretmediği bir çizgidir.
Bu çizginin temel görüşleri kısaca şöyledir:
*Çağımız “emperyalizmin toptan çöküşe gittiği, sosyalizmin dünya çapında zafere ilerlediği çağdır.”
Mao Zedung Düşüncesi bu çağın Marksizmi Leninizmidir.
*Halk savaşı teorisi bütün sömürge, yarı-sömürge ülkeler için genel geçerliliğe sahiptir.
*Kitlelerden kitlelere, kitle çizgisi. Kitlelerin öğretmeni olmadan öğrencisi olunmalı.
*Proletarya diktatörlüğü altında sınıf mücadelesi sürecektir. Sosyalist dönüşümün tamamlanmasından sonra da sınıflar, sınıf çelişmeleri, sınıf mücadelesi olacaktır.
*Büyük Proleter Kültür Devrimi her ülkede mutlaka yapılmalıdır. Çin’de onlarca kere tekrarlanmalıdır.
*Yarı-sömürge, yarı-feodal ülkelerde devrimci durum süreklidir.
*Parti içinde iki çizgi mücadelesi süreklidir.
*Dünya çapında baş düşman, baş çelişme tespitleri yapılır. Vs. vs.
Mao Zedung Düşüncesi, Büyük Proleter Kültür Devrimi sırasında, modern revizyonizme karşı mücadelede, çok önemli yanlış ve Marksizm Leninizm’den sapma teşkil eden görüşlerine rağmen, doğru Marksist Leninist görüşler de savundu. Modern revizyonizme karşı mücadele içinde Marksizmin devrimci özünü temsil etti, savundu.
İbrahim Kaypakkaya yoldaş ta Mao Zedung Düşüncesini yazılarında Büyük Proleter Kültür Devrimi sırasında savunulan biçimi ile savunmaktadır.
Toparlarsak Maoizm esas olarak şu içeriğe sahiptir:
Maoizm “emperyalizmin toptan çöküşe gittiği, sosyalizmin bütün dünyada zafere ilerlediği” yeni çağın Marksizm-Leninizmidir. Bu çağda artık Lenin’in görüşleri ile dünyayı açıklamak ve değiştirmek mümkün değildir. Marksizm-Leninizmin bu yeni çağda —nasıl ki Lenin’in 1900’lerde Marksizmi bir üst aşamaya geliştirilmesi gerekiyordu ise— bir üst aşamaya yükseltilmesi gerekiyordu. Mao Zedung tam da bunu yapmış, Marx, Engels, Lenin, Stalin’in cevap vermediği ve veremeyeceği bir dizi sorunu çözerek, Marksizm-Leninizmi yeni bir aşamaya; Mao Zedung Düşüncesi aşamasına yükseltmiştir. Maoizm kavramının içeriği budur. Bu içerikle Maoizm Leninizmin eskidiği, yetersizliği üzerinde inşa edilmiştir.
Maoizm “Marksizm’in Leninizm’in yeni bir üst aşaması”, “evresi”, “zirvesi” vs. olarak savunuluyor.
Oysa çağımız değişmedi. Hala emperyalizm ve proleter devrimler çağında yaşıyoruz. Leninizm bu çağın Marksizmidir. Emperyalizmin niteliğinde, emperyalizmi çöküşe götüren çelişmelerin özünde özsel bir değişiklik yok. Leninizm eskimedi. Leninizm bütün ülkeler için evrensel geçerliliği olan temel ilkeleri bugün de komünistlere yol gösteren teorik temeldir. Bu nedenle yeni bir izme ihtiyaç yoktur.
Dünya komünist hareketi içinde Maoizm’i “emperyalizmin toptan çöküşe gittiği, sosyalizmin dünya çapında zafere ilerlediği çağın Marksizmi Leninizmi” olarak savunan gruplar yanında, Maoizm’in çağ tespitini savunmayan, kağıt üzerinde emperyalizm ve proleter devrimler çağ tespitini savunan gruplar da var.
Maoizm, elbette Mao Zedung’dan bütünü ile ayrı düşünülemez. Bu ne kadar doğru ise, Mao Zedung’un görüşleri ile Maoizm ile eşitlenemeyeceği, bunların bir ve aynı gösterilemeyeceği de açıktır. Ama modern revizyonistler başta olmak üzere, Maoizmi savunan bütün gruplar ısrarla bu ikisini eşitlemektedir!
Maoizm doğrudan doğruya Mao’nun görüşlerini yansıtmasa bile, bu görüşlerin yayılmasında Mao Zedung ve Çinli komünistlerin önemli bir sorumluluğu vardır.
Mao Zedung’un sağlığında yayınlanmış olan 4 cilt “Seçme Yazılar” var. Bunun dışında yine sağlığında yayınlanmış olan birkaç makalesi var. Mao Zedung değerlendirilirken öncelikle Mao Zedung’a ait olduğu kesin olan ve kendisinin de yayınlanmasından yana tavır koyduğu bu yazılara dayanılmak zorundadır.
Maoizm gerçekte doğrudan doğruya Mao Zedung’un görüşlerini yansıtmamakta, birçok noktada Mao’nun görüşleriyle çelişmektedir.
Mao Zedung’un görüşleri ile Maoizm karşı karşıya konulup değerlendirildiğinde bu çelişme rahatlıkla görülecektir.
Mao Zedung’un birçok doğru görüşleri (örneğin halk savaşı teorisi) ve yoruma açık (örneğin sosyalizmde eğilim olarak sınıf mücadelesinin varlığını, burjuvazinin sınıf olarak varlığı ile açıklaması) görüşleri; Mao Zedung Düşüncesi adı altında çarpıtılarak sistemli anti Marksist Leninist bir çizgi haline getirilmiştir. Bu çizgi belli bir süre Çin Komünist Partisi’ne hakim olmuş, Dünya Komünist Hareketi içinde geniş bir şekilde yayılmış, önemli tahribat yapmıştır.
Mao Zedung’un büyüklüğü, onun Çin Devrimi’nin somut pratiği ile Marksizmi Leninizmi ustaca kaynaştırmasında yatmaktadır. Mao Çin devrimine önderlik etmiş büyük bir Marksist Leninist, komünist önderdir. Ancak O bir komünist olarak önemli hatalar da yapmıştır. Bu hataları ortaya koymak ve aşmak komünistlerin görevidir. Mao Zedung’u doğru temelde savunmanın yolu budur.”
12 Nisan 2024